Veno i vukovarski vodotoranj

U Gradskom društvu Crvenog križa u Sigetu okupljaju se naši stariji sugrađani. S njima je i Vukovarac Veno Leko koji izrađuje makete poznatih građevina. Francuskom je veleposlanstvu darovao Eiffelov toranj, a sada je za svoj grad heroj sagradio maketu vodotornja. Iz njegovih ruku došao ju je primiti predstavnik iz Vukovara.

Vukovarac Veno Leko izabrao je rad i pjevanje kao najbolju terapiju. Nekoliko je mjeseci radio vodotoranj svojega grada. Kraj vodotornja je kao dječak često prolazio kad je iz Borova naselja veselo pješačio na kupalište u Vučedol. Tko je mogao pomisliti što ih tada čeka, i Venu, i vodotoranj i Vukovarce.

Veno je iz Vukovara izvučen prije pada grada, ranjen. Iako sve manje čuje, pjeva i radi da bi živio. I makete usrećuju Venu, i donose nova prijateljstva. Kad je konstrukcija bila gotovo u radovima mu se priključio Mladen Ančić, pa su toranj do kraja napravili zajedno.

Ovih dana kada se prisjećamo da je prošlo četvrt stoljeća od herojske vukovarske borbe, i Venina maketa vodotornja iz zagrebačkog Crvenog križa putuje u Vukovar. Pravi vodotoranj čeka obnovu vrijednu 24 milijuna kuna. Do sada smo uspjeli prikupiti donacijama oko 11.5 milijuna kuna, ostatak će osigurati Vukovar iz svojih sredstava. Cijeli je projekt zamišljen kao memorijalno spomen obilježje sa zamisli da bi svaki Hrvat barem jednom trebao doći kod vodotornja pokloniti se žrtvama Domovinskog rata,  ističe Goran Martinović, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Vukovara. Vukovarski vodotoranj, prije 25 godina druga građevina takvog tipa u Europi, pogođen je s više od 650 projektila. Postao je simbol otpora, a priče o njemu i njegovim borcima herojske su sudbine.

Vukovarski vodotoranj i sve druge makete koje planira Veno vraćaju ga u život. Zamišlja nove graditeljske pothvate, a u tome mu svesrdno pomažu prijatelji.