Vatrogasac Marko

Javna vatrogasna postrojba grada Zagreba u listopadu je proslavila 106. rođendan. Upravo traje natječaj kojim traže 20 novih vatrogasaca. Marko Balaž dio je tima te postrojbe, radni dan traje mu dvanaest sati i dosad se susreo s mnogim opasnim situacijama. Unatoč tomu, posao obavlja s jednakim žarom i entuzijazmom kao i kad je tek krenuo u svoju vatrogasnu avanturu.

Zvuk sirene Marko Balaž čuo je nebrojeno puta dosad. Vatrogasac je već 12 godina, a iako se zna naći u opasnim situacijama, posao nikad ne bi mijenjao. Slučajno sam upoznao vatrogastvo kad sam imao 16,17 godina. Bio sam član dobrovoljnog vatrogasnog društva, upisao vatrogasnu školu, ali nisam kao dijete planirao biti vatrogasac. A posao je dinamičan, nekad je naporan, nekad prođe jednostavnije, zna biti prilično teško.

Samo na području našega glavnoga grada godišnje bude i do 3 500 različitih intervencija, od niti jedne do 10 dnevno. Najčešće imamo tehničke intervencije i požare. To može biti svašta, od zastoja dizala do težih prometnih nesreća. Što se tiče požara, od požara kontejnera do požara zgrada, skladišta.  Katkad intervencija traje samo deset minuta, no katkad se odulji i cijeli dan. Osim onih s kojima obično povezujemo vatrogasce, tu su i intervencije za koje bismo rijetko rekli da ih ovi hrabri momci obavljaju. Premazujemo grafite nepoćudnog sadržaja, skidamo kućne ljubimce, pobjegle životinje iz zoološkog vrta znamo tražiti,  objašnjava Marko.

Vatrogasac koji ide na intervenciju mora biti u vozilu u roku od 60 sekundi. Ljeti, kad zna biti i nekoliko požara u danu, pomaže dalmatinskim kolegama. Po 15 dana smo na terenu. Idemo na požare helikopterima, kamionima, pokrivamo cijelo priobalje… Osnovna oprema teška je čak 15 kilograma, a tu je još i dodatnih 25 koji se odnose na različite škare, sjekire i alat. Ispravnost opreme pregledavaju svakodnevno, a ne zanemaruje se niti fizička spremnost i stalna obuka. Kad smo na poslu to moramo shvatiti profesionalno, ne smijemo se prepustili emocijama kad radimo. Možda naknadno znamo razgovarati o tome. Ipak je nezgodno vidjeti takve stvari.

Drago mu je kad mu zahvale na izvrsno obavljenom poslu, a upravo kad nekoga spasi iz opasne situacije - Marku je najveća nagrada.