'Turia i Plamenko' - prva šibenska komična opera

Na kazališnim daskama šibenskoga teatra 1. prosinca premijerno će biti izvedena prva šibenska komična opera. 'Turia i Plamenko' autorska je opera mladog dvojca Erceg - Pletikosa i dio je službenog programa obilježavanja 950 godina od prvog pisanog spomena grada Šibenik.

'Turia i Plamenko' je priča o razmaženoj i neuglednoj princezi, koju otac pokušava udati, jer se zaljubio u sluškinju s kojom započinje novi život. Kako bi joj što brže našao ženika, organizira igru pogađanja zagonetki, na koje budući princ, suprotno očekivanjima, mora odgovoriti krivo kako bi se domogao princeze. Opera je pisana na dalmatinskoj ikavici, što pjevačima predstavlja dodatni izazov.

Glazbu je napisao Borna Erceg, dok libreto potpisuje Jelena Pletikosa. Jelena Pletikosa igra Turiu, u ulozi Plamenka izmjenjuju se  Marin Vitas i Vjekoslav Kaštelančić. Kralja tumači Vice Šiljeg, Sunčicu Valnea Vretenar i Petra Crnjac, dok se u ulozi paža izmjenjuju Tea Požgaj i Mila Ždero. Orkestar čine Lana Plančić i Jelena Žaja s violinama, violončela su Zvonimir Perković i Nina Lucia Perina, a flautu svira Nikola Kapitanović. Klarineti su Roko Radeljak, koji će nastupiti za premijeru, dok će Marta Burazer svirati u reprizama. Truba je Marijan Kuvačić, a trombon Robert Garofulić. Klavir i dirigent je Borna Erceg, a miševi i mačke u predstavi su zbor Glazbene škole Ivana Lukačića u Šibeniku.

Pred premijeru mladi glazbenici užurbano se pripremaju zahedničkim nastupima orkestra i pjevača. Naša šibenska ekipa posjetila ih je na probi: