Hoda na dvije noge, pleše, vozi skateboard, računa...

Hoda na dvije noge, pleše, vozi skateboard, računa… ništa neobično da sve to ne radi kujica Kasia.

Karla Krasnić pohađa 1. Opću gimnaziju u Zagrebu i ima dvogodišnju kujicu Kasiu. Ona je pasmine border coli, još poznatije kao graničarski coli u Hrvatskoj.  Upravo je Kasiu ekipa Dobrog jutra došla upoznati, jer ona osim što je mlad i zaigran pas, ona je i mnogo više od toga. Jednostavno rečeno ona je pametan pas.

Ona zna 192 trika za sada, no još uvijek uči. Svaki pas može naučiti bilo koji trik no border collie najbrže savladavaju trikove. Osim toga su vrlo aktivni, što je kod Karle prevagnulo kada je odlučila u svoj život unijeti radost zvanu pas. Upoznala je Kasiu i onda je krenulo njihovo druženje prepuno učenja zanimljivih trikova koje Kasia rado pokazuje i time dokazuje da je baš posebna pametnica. Kasia zna hodati na dvije noge poput čovjeka i to na dosta zanimljive načine. Zna kružiti oko mene, zna hodati unatrag, ustranu… Od zanimljivih trikova zna puhati mjehuriće u vodu, prekrižiti šape, dići zadnju nogu… Kasia zna dosta računalnih radnji i zna zbrajat, množit, dijelit čak i korjenovati. Zna baciti smeće od nekih manjih predmeta. Ako pojedem pecivo onda njoj dam vrećicu pa ona stane na koš i baci ju.  Pomaže i kod učenje, jer osim društva rado Karli doda olovku ili gumicu koje padnu sa stola na pod.

Kada Kasia svlada novi trik sretna je i Karla, zato što se vidi da smo shvatile jedna drugu i što želimo reći i tako se zapravo povezujemo.  Mlada vlasnica ponosna je na njihov uspjeh tim više što joj je Kasia prvi pas. Nisam očekivala da ću je toliko naučiti… Očekivala sam puno manje zapravo, a zapravo sam stvorila jednu jako dobru prijateljicu i ponosna sam na svog psa.  Iako neki ljudi pomisle, kada vide sve što Kasia zna, kao recimo vožnju skateboardom, da se radi o dresuri koja je teška za pse, Karla razuvjerava: Border colliji su jako aktivni psi i oni trebaju učiti i 'ispucavati' svoju energiju. Bilo to trikovi, igranje s drugim psima, tražnje loptice, frizbija.. Kod nekih je to ostavilo jako pozitivan učinak, dive se što može napraviti puno trikova i impresionira ih što je jako dobar pas.

Kasia je za Dobro jutro pokazala samo djelić onoga što zna, sve je pozdravila i odjurila biti ono što mora – biti aktivna.