Naučite šiti

Za dobar stil nije nužno kupovati odjeću razvikanih svjetskih marki. Sve više naših sugrađanki, ali i sugrađana, upisuju tečajeve šivanja kako bi odjeću kakvu žele mogli napraviti sami. Na jedan takav tečaj zavirila je ekipa Dobrog jutra.

Krojačica Gordana Peša do 2009. godine bavila se isključivo šivanjem po mjeri. Kako se financijska kriza razmahala mušterija je bilo sve manje, a Goga je odlučila probati nešto novo i oglasila tečaj šivanja. Nisam očekivala da će bit nešto od toga, međutim iznenadila sam se kad su počele stizati mlade cure 20-tih, 30-tih godina, čak i srednjoškolci. I išli smo ispočetka polako da vidimo kako će biti, to se toliko raširilo da zapravo danas nakon 7 godina rada toga sam zapravo šivanje skoro zanemarila. Radim samo tečajeve,  iskreno priznaje Gordana. 

Na tečajeve joj dolaze gotovo isključivo mladi. Jedan od njih je i Filip Bulić, kojem je želja upisati se na modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Ove godine nije uspio. I odlučio sam pauzirati godinu, spremiti se za prijemni sljedeće godine, a za to vrijeme naučiti i šivati jer to je nekako mislim povezano. Dok mlada diplomirana psihologinja Petra Draganić na tečaju 'krati' višak slobodnog vremena kojeg ima dok traži posao. Našlo se tijekom godina na tečaju i nešto starijih gospođa, kako kaže Gordana, koje su došle naučiti šivati za svoje kćeri koje nemaju vremena.

Polaznici tečaja prvo uče baratati iglom i koncem, krpati i prišivati gumbe, pa počinju raditi na mašini. Nakon početničkog tečaja od 30 sati mogu sašiti suknju i hlače, a za kompliciranije stvari mogu upisati napredniji tečaj. Uspješni polaznici nakon 60 sati sami mogu sašiti kaput. Neki se na tečaj i vrate. Jedna od takvih povratnica je Katarina Strong. Prvi tečaj šivanja upisala je u prvoj trudnoći, a znanje koje je stekla iznimno je korisno za budžet njezine sve brojnije obitelji. Ušteda nije jedina prednost. Kad si sama sašijem znam svoje mjere i baš si napravim po mjeri i onda mi stoji onako kako sam si zamislila.
 
Za uspješno svladavanje vještine šivanja najvažnije je biti strpljiv i pedantan. Neurednost ovdje može biti veliki problem. Neki put su polaznici možda na mene malo i ljuti jer sam stroga. I misle 'što sam ja tu došao, što je meni ovo trebalo'. Ali zapravo kada dio, koji sami naprave, stave na sebe, obuku se i vide u ogledalu - onda njihovom zadovoljstvu nema kraja. Onda su svjesni zapravo da mogu sve ono što žele,  ističe Gordana.

Tečajeve šivanja nudi sve veći broj krojačica, od zaposlenica Kamenskog do brojnih privatnih salona. Oni koji odluče upisati tečaj vrlo vjerojatno će razveseliti sebe i svoje bližnje. Osim što je dobro za živce i kućni budžet, šivanje bi u nekima moglo osloboditi i kreativni potencijal.