Poreč slavi svoga zaštitnika sv. Maura

Poreč danas slavi svog zaštitnika - svetog Maura. Bio je prvi porečki biskup i biskup Istarske biskupije koji je kao mučenik umro potkraj 3. stoljeća. Tradicionalno, dan svog zaštitnika Poreč obilježava bogatim programom u sklopu kojeg se održavaju mise, procesije i pučko slavlje na gradskim ulicama.

Središnji događaj ovogodišnje proslave Sv. Maura je svečana misa u čast sveca zaštitnika i procesija ulicama grada u kojoj su sudjelovali i predstavnici crkvenih i svjetovne vlasti, vatrogasaca, policije, sportaša i mnogobrojni građani.

Svjetovna proslava i ove je godine na Trgu slobode: cjelodnevni program čini bogata gastronomska ponuda, zabava, glazba i ples. Za zabavni program na trgu bit će zaduženi Baredinesaursi, Sounds of Istria i Fun Box, dok od 20 sati na scenu stupaju Koktelsi.

U proslavi sudjeluje velik broj pojedinaca, udruga i klubova. brojni su i popratni prgrami koje udruge i klubovi organiziraju u povodu ove fešte.  Tradicionalna proslava blagdana Sv. Maura je i u Zajednici Talijana Poreč, kojoj ove godine u posjet dolaze prijatelji iz Kikinde u Srbiji. Banatsku kuhinju gosti iz Kikinde predstavljaju danas na Trgu slobode svim Porečanima i na taj im način čestitaju dan zaštitnika grada.

Dobitnica gradske nagrade Sv. Mauro ove je godine dr. sc. Ivona Orlić. Svojim istraživanjima istarske baštine, koju povezuje s modernom Istrom i njenim najzanimljivijim segmentima poput glazbe, gastronomije, enologije i turizma, ostavlja trajan trag o nematerijalnoj baštini našega grada i cijele Istre. Time doprinosi njenoj valorizaciji i očuvanju. Osim toga, svojim pedagoškim radom, Ivona Orlić prenosi svoj entuzijazam i ljubav prema Istri na nove generacije, piše, uz ostalo, u obrazloženju nagrade koja je dobitnici svečano predana u porečkoj Gradskoj vijećnici.