Škola kuhanja: Povrtni temeljac

Temeljci su nezaobilazni u kuhanju, obogaćuju okus raznim jelima. Povrtni temeljac, tema današnje epizode, idealan je dodatak za podlijevanje laganih, nemesnih jela, a uz to iskorištava zdravi dio povrća, koji se često baca.

Kuharica Ana Mirko, diplomirana novinarka iz Zagreba, pokazala je kako od povrtnog temeljca do ukusne juhe.

POVRTNI TEMELJAC

SASTOJCI:

Ekstra djevičansko maslinovo ulje - 50 ml
Mrkva - 2 kom
Celer korijen - 100 g
Peršin korijen - 2 kom
Peršin listopad - pola vezice
Luk žuti srednji - 1 glavica
Sol, papar 

POSTUPAK PRIPREME:
U loncu zagrijati 3 litre vode. Korjenasto povrće dobro oprati i očetkati pod mlazom hladne vode. Gulilicom za povrće oguliti mrkvu i peršin korijen, a celer korijen oguliti nožem. Luk očistiti od kore, vanjski dio kore baciti, a unutarnji do jezgre sačuvati. Peršin list isprati vodom. Oguljene kore od povrća, unutarnje ljuske od luka i dio peršin lista staviti u zagrijanu vodu da krčka. Oguljeno korjenasto povrće i luk izrezati na sitne kockice. U drugoj posudi na malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja dodati povrće i luk, popržiti I kratko karamelizirati. Posoliti, i pirjati dok povrće ne omekša. Preliti procijeđenim temeljcem od „zdravog otpada“ i kuhati dok povrće ne omekša. Začiniti po ukusu solju, paprom i sjeckanim peršinom.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.