Škola kuhanja: Bijeli i crni biskvit

Teško je zamisliti klasične torte bez biskvita, no nije svaki jednako ukusan.

Kuharica amaterka Branka Dajak, diplomirana ekonomistica i ljubiteljica pustolovnog turizma, pokazala je kojih se koraka treba pridržavati, kako bi biskvit uvijek bio prozračan i mekan. Na kraju, Branka je objasnila i kako pravilno dodati kakao prah u smjesu za izradu crnog biskvita.

BIJELI I CRNI BISKVIT

SASTOJCI:

Glatko brašno - 250 g
Jaja - 10 jaja
Šećer kristal - 250 g
Kakao prah - 25 g
Topla voda - 50 g 

POSTUPAK PRIPREME:
Odvojiti bjelanjke od žutanjaka. Mikserom izmiješati bjelanjke u posebnoj zdjeli, zajedno s pola količine šećera. Šećer obavezno dodati odjednom, odmah nakon minute miksanja bjelanjaka. Miksati na jačoj brzini, sve dok bjelanjci nisu čvrsto priljubljeni uz zdjelu. U drugoj posudi istim metlicama miješati žutanjak i ostatak šećera, do glatke smjese. Kakao prah u posebnoj posudi umiješati do kreme s toplom običnom vodom, u omjeru 1:2. Umiješati bjelanjke i žutanjke slastičarskom lopaticom. Dodati u smjesu brašno, i također ga lagano umiješati
do glatke smjese. Nikako ne koristiti mikser za ovu radnju. Razdvojiti smjesu za bijeli i crni biskvit. U dio smjese za crni biskvit, umiješati rehidrirani kakao prah. 
U nauljene i pobrašnjene okvire za biskvit, uliti bijelu i tamnu smjesu za dva biskvita. Lopaticom navući stranice na okvir, od sredine prema rubu, a da bi se prilikom pečenja ravnomjerno ispekli. Biskvite peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C, 25 do 30 minuta.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.