Škola kuhanja: Mesna štruca

Tajne izrade mesne štruce, pomalo zaboravljenog jela, otkrila je kuharica Ana Mirko, diplomirana novinarka iz Zagreba. Važno je naučiti kakvo meso odabrati, kako ga obraditi, i konačno, kako jednostavno oblikovati u oblik štruce.

Primamljiv završni rezultat mnoge će motivirati da iskušaju ovaj sjajan recept.

MESNA ŠTRUCA

SASTOJCI:

Miješano juneće i svinjsko meso - 1 kg
Svinjska mast
Sir gouda - 200g
Špek - 100 g
Luk žuti veći - 1 kom  
Češnjak - 3 režnja  
Kockice kruha - 300 g
Mlijeko - 200 ml
Jaje - 2 kom
Suncokretovo ulje
Svježi peršin
Sol, papar 

POSTUPAK PRIPREME:
Luk i češnjak sitno narezati i pirjati na ulju zajedno sa sitno narezanim kockicama špeka. Kruh narezati na kockice, staviti u posudu i preliti mlijekom da se natopi. Natopljeni kruh dobro ocijediti i umiješati u meso, koje je prethodno  stajalo 1 do 2 sata na sobnoj temperaturi. Dodati jaja, pirjani luk, češnjak i špek te sve umiješati u jednoličnu smjesu. Posoliti i popapriti. Na aluminijsku foliju, premazanu svinjskom masti, raširiti ravnomjerno mesnu smjesu i u sredinu posložiti u niz goudu rezanu na široke štapiće. Zarolati smjesu i stegnuti folijom u roladu. Roladu staviti na podlogu za pečenje i peći na 180°C, sat vremena.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.