Škola kuhanja: Rožata

Poznatu slasticu, rožatu, pripremila je kuharica amaterka Branka Dajak, diplomirana ekonomistica iz Zagreba.

Iako mnogi u vlastitoj kuhinji izbjegavaju ovaj recept jer smatraju da je postupak vrlo zahtjevan i dugotrajan, Branka je, uz nekoliko korisnih savjeta, pokazala kako je izrada rožate zapravo vrlo brza i jednostavna.

ROŽATA

SASTOJCI
Za 5 osoba:

Jaja - 5 kom                                                  
Šećer - 5 jušnih žlica 
Mlijeko punomasno - 500 ml 
Limun korica - prstohvat 
Naranča korica - prstohvat 
Vanilin šećer - vrećica 
Karamel:
Šećer - 7 jušnih žlica 

POSTUPAK PRIPREME:
U vatrostalnoj posudi rastopiti šećer na laganoj vatri, do zlatnožute boje (karamel). Kad se šećer rastopio i dobio željenu boju, vrtnjom obložiti posudu karamelom i pustiti da se stisne. Jaja razbiti u dublju posudu, dodati šećer, sitno naribanu koricu naranče i limuna, te sve skupa mutiti pjenjačom, dok se šećer ne rastopi i smjesa postane jednolična. U smjesu s razmućenim jajima dodati mlijeko, dobro promiješati, te uliti u posudu obloženu karamelom. Drugu posudu, veću od one u kojoj se nalazi rožata, napuniti vodom do 2/3 visine posude s rožatom, a potom sve zajedno prekriti aluminijskom folijom. Peći u pećnici na 170°C, 50 do 60 minuta, odnosno sve dok rožata ne postane želatinasta na blagi dodir. Nakon pečenja rožatu dobro ohladiti prije posluživanja, prvo na sobnoj temperaturi, potom u hladnjaku 2 do 3
sata.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.