'Gradovi i općine – prijatelji djece'

U organizaciji Središnjeg koordinacijskog odbora akcije 'Gradovi i općine – prijatelji djece' danas se u Starogradskoj vijećnici Skupštine Grada Zagreba održava svečano godišnje Savjetovanje koordinatora akcije 'Gradovi i općine – prijatelji djece'.

Akciju su 1999. pokrenule udruge: Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju dok na lokalnoj razini, u gradovima i općinama, Akciju vode koordinacijski odbori. Pokrovitelj Akcije je Ured UNICEF-a za Hrvatsku. U zadnjih 17 godina program Gradovi i općine – prijatelji djece primjer je dobre prakse u provedbi UN-ove Konvencije o pravima djeteta na lokalnoj razini i dio je nacionalne strategije za prava djece u RH.

U Akciju se dobrovoljno uključuju gradovi i općine, a trenutno u Akciji sudjeluje 111 gradova i općina iz cijele Hrvatske. Na natječaj Središnjeg koordinacijskog odbora akcije 'Gradovi i općine - prijatelji djece' prijavljeno je 48 Naj-akcija iz gradova i općina, sudionika akcije 'Gradovi i općine-prijatelji djece'. Riječ je o novim i originalnim akcijama za djecu kojima se poboljšava život djece u gradovima i općinama. Povjerenstvo je predložilo, a u svečanom dijelu Savjetovanju Središnji koordinacijski odbor dodijelit će 25 Povelja za uzornu i 23 Pohvala za uspješnu provedbu

Ovogodišnji program Savjetovanja 'Gradovi i općine - prijatelji djece' bit će raznovrstan, a glavna tema u radnom dijelu Savjetovanja bit će znaku UN-ove kampanje 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj koju je u Hrvatskoj tijekom ove godine provodio Savez društava Naša djeca Hrvatske u suradnji s gradovima i općinama i Društvima Naša djeca. U okviru kampanje snimljeno je 17 spotova s mnogim hrvatskim stručnjacima koji su progovorili na teme, a iz perspektive djece o tome zašto su važni globalni ciljevi. Savez DND-a prepoznao je takav globalan Program održivog razvoja kao izuzetno važan i vrijedan jer promiče i stvaranje održivih vrijednosti za djecu te bolji položaj djece u društvu.O akciji su u Dobrom jutru govorile Lina Bokić, učenica 8. razreda OŠ Ivana Gundulića u Zagrebu, mr. sc. Giovana Armano, pedijatrica Hrvatskog društva za socijalnu i preventivnu pedijatriju i Snježana Krpes, tajnica Saveza Društava naša djeca Hrvatska.

I Fužine danas postaju još jedna općina prijatelj djece u Hrvatskoj. Riječka ekipa HTV-a bila je u OŠ Ivanka Trohar i u razgovoru s Majom Starčević, predsjednicom koordinacijskog odbora 'Općine Prijatelj djece', Jasnom Štimac, ravnateljicom škole i Darinkom  Franić, predsjednicom Društva Naša djeca Fužine doznala kako su u tome uspjeli: