HNK Osijek vodi u nominacijama za Nagradu hrvatskog glumišta 2016.

Nagrade hrvatskoga glumišta koje dodjeljuje Hrvatsko društvo dramskih umjetnika svečano će biti dodijeljene 24. put u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. Nagrade se dodjeljuju najboljim ostvarenjima iz područja dramske, radio i televizijske umjetnosti te najboljim umjetničkim ostvarenjima u kategorijama opereta/mjuzikl i plesna umjetnost.

Prijenos dodjele nagrada hrvatskog glumišta pogledajte 24. studenoga na prvom programu HTV-a u 20.05. Kroz priredbu će nas voditi glumačka družina: Duško Modrinić, Aleksandar Bogdanović i Aljoša Čepl.

Prema broju nominacija uvjerljivo vodi Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku s predstavom Tri sestre i mjuziklom Moje pjesme, moji snovi, a prate ga Gavella, Komedija, ZKM i Žar ptica.

Nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje bit će uručene Inge Appelt za područje drame i Veroniki Durbešić za područje operete i mjuzikla.

Predsjednica Žirija za dramu Branka Cvitković istaknula je da je nagrada pripala Inge Appelt zbog njezine iznimne glumačke vrsnosti u suvremenome hrvatskom kazalištu posljednjih 50 godina te bogatstvo filmskih i televizijskih uloga koje predstavlja hrvatsko kulturno bogatstvo te je pravi trenutak za slavlje njezine umjetnosti. Inge Appelt vjerna je je jednom kazalištu - Gradskom dramskom kazalištu Gavella više od od pola stoljeća, podsjetila je Cvitković istaknuvši kako to u teatru doista nije jednostavno postići i vrijedno je poštovanja te divljenja. Veliki je broj izuzetnih uloga koje je Appelt odigrala u Gavelli, rekla je Cvitković i dodala kako je u velikoj anketi filmskih profesionalaca i kritičara provedenoj 2005. hrvatski filmski časopis Hollywood svrstao Inge Applet u 20 najboljih hrvatskih filmskih glumica svih vremena.

Glumica i pjevačica Veronika Durbešić je pak tijekom niza godina nastupila u brojnim komedijama, operetama, mjuziklima i rock-operama u kojima je najviše došao do izražaja njezin osobit dar za komične uloge, istaknula je u kratku obrazloženju nagrade predsjednica Žirija za operetu i mjuzikl Mirjana Bohanec-Vidović. Podsjetila je da je Veronika Durbešić, uz glumački posao bila i redovita suradnica na Odsjeku glume zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, a uz brojne nagrade odlikovana je i Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi. 

Branka Cvitković objavila je i kako je Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti pripala Miljenku Sekuliću-Sarmi za nesebičan i predan rad te za maštovito kreiranje scenografskih ostvarenja i snažnu umjetničku likovnost i osobnost kojima je trajno obilježio hrvatsko kazalište.

Članica Žirija za najbolja umjetnička ostvarenja u plesnoj umjetnosti Aleksandra Mišić izrazila je zadovoljstvo što su ove godine ponovno nominirani i muški plesači, te da su produkcije kreativne i šarolike, bez obzira na to što se, istaknula je, ples mora jako boriti za opstanak.

Hinkeman, Kao na nebu i Tri sestre nominirane za najbolje dramske predstave

Neke od brojnih nominacija su - za najbolju dramsku predstavu u cjelini nominirane su: Hinkemann, prema drami Njemački Hinkemann Ernsta Tollera u režiji Igora Vuka Torbice i izvedbi ZKM-a, Kao na nebu Kaya Pollaka u režiji Renea Medvešeka i izvedbi Gradskoga dramskog kazališta Gavella i Tri sestre Antona Pavloviča Čehova i izvedbi HNK u Osijeku.

Za najbolje redateljsko dramsko ostvarenje nominirani su Ivica Boban za režiju predstave Othello Williama Shakespearea u izvedbi dramskog ansambla 67. Dubrovačkih ljetnih igara, Rene Medvešek za režiju predstave Kao na nebu i Igor Vuk Torbica za režiju predstave Hinkemann.

Nominirane za najbolju žensku glavnu ulogu su Olivera Baljak, Tatjana Bertok-Zupković i Nela Kocsis, za najbolju mušku ulogu nominirani su Franjo Dijak, Ozren Grabarić i Rakan Rushaidat.

Za najbolju kazališnu scenografiju i kostimografiju u drami, opereti/mjuziklu i plesu nominirani su Zdravka Ivandija Kirigin, Dinka Jeričević i Damir Zlatar Frey, a za najboju kostimografiju Zdravka Ivandija Kirigin, Ana Savić Gecan i Mirjana Zagorec.

Za najbolje operetne predstave i mjuzikle u cjelini nominirane su Mamma Mia u režiji Igora Barberića i izvedbi Kazališta Komedija, Matilda u režiji Nine Kleflin i izvedbi HNK u Šibeniku, Moje pjesme, moji snovi u režiji Nine Kleflin i izvedbi osječkoga HNK.

Nominirani za najbolje redateljsko, dirigentsko ili koreografsko ostvarenje u opereti i mjuziklu su Igor Barberić, Robert Bošković za režiju mjuzikla Legenda Ružice grada i Nina Kleflin.

Za najbolju žensku ulogu u opereti i mjuziklu nominirane su Maja Kovač, Ivana Medić i Danijela Pintarić, a za najbolju mušku ulogu Jakov Bilić, Bojan Jambrošić i Nenad Tudaković.

Nominirane za najbolju plesnu predstavu u cjelini su - Ms Fox invited Ms Cat for tea and chit-chat one late afternoon last summer autora i izvođača Silvie Marchig, Ive Nerine Sibile i Josipa Maršića, Nečastive u koreografiji Brune Isakovića te Spone u koreografiji Roberta Olivana, a za najbolje plesno koreografsko ostvarenje Bruno Isaković, Mirjana Preis te Sanja Tropp Fruehwald i Till Fruehwald.

Za najbolju žensku plesnu ulogu nominirane su Petra Chelfi, Petra Hrašćanec i Mia Zalukar, a za najbolju mušku plesnu ulogu Branko Branković, Pavle Heidler i Slađan Livnjak.

Nazočne je pozdravila i predsjednica HDDU-a Perica Martinović, a tajnica toga društva Marija Filipović najavila je da će Nagrade hrvatskoga glumišta i ove godine biti dodijeljene 24. studenoga u HNK u Zagrebu, odnosno na dan koji glumci rado nazivaju Danom kazališne državnosti u spomen na 24. studenoga 1860. kada je održana prva predstava na hrvatskome jeziku.

Utemeljitelji te nagrade su HDDU, Hrvatska radiotelevizija i Večernji list d.d.