Sreli se nakon 72 godine

72 godine su prošle otkad su se posljednji put sreli 87-godišnji Juraj Bačić iz Pule i 80-godišnji Petar Kedžo iz Omišlja. Veže ih djetinjstvo u El Shattu, izbjegličkom logoru u Egiptu, kamo su dospjeli 1944. s drugima evakuiranima s dalmatinskih otoka, iz Istre i Primorja. Sudbina ih je u djetinjstvu spojila, razdvojila i opet povezala nakon dugo vremena.

Petra Kedžu
i Jurja Bačića nakon tih silnih godina spojila je novinska fotografija. Na njoj je Petar prepoznao par cipela koje je u El Shattu, na tečaju za postolara, izradio Juraj.

Zajedničkih je sjećanja mnogo. Uz njih Juraj Bačić čuva fotografije i školske svjedodžbe iz tih dana.

Juraj Bačić u El Shatt je stigao s 14, a Petar Kedžo sa 7 godina. Najprije su trabakulima stigli na Vis, pa preko talijanskog Barija do Egipta. Juraj je onamo stigao sa majkom, sestrom i braćom. Petar je stigao nešto kasnije s majkom, bratom i tri sestre od kojih je najmlađoj bilo nekoliko mjeseci. U El Shattu su proveli gotovo dvije godine.

Sjećaju se kako su preplivavali Sueski kanal s lubenicama.

Život je u El Shattu, kažu, bio težak; prevelike vrućine, pijesak, vjetrovi. No imali su dovoljno robe i hrane. Imali su školu, liječnika, kino.

Mnogi se, nažalost, iz El Shatta nisu vratili. Njih dvojica jesu. Život ih je nakon dugo vremena ponovno spojio. Odsad će se redovno sastajati, a voljeli bi da im se jave i drugi koji su bili u tom izbjegličkom logoru.