Otkrijte tajne plastelina

Ako se vaša djeca vole igrati s plastelinom ili i vi sami uživate u toj igri, otkrijte tajnu kako plastelinsku igru staviti na višu razinu. Tajnu nam je otkrio izraelski autor i animator na radionicama koje je vodio na Interliberu.

Plastelin - šarenilo boja, zaigrane ruke, malo mašte i on se lako pretvori u raznorazne izmišljene ili stvarne oblike. No, ukoliko je ovo i vaš domet kada je plastelin u pitanju, postoji rješenje u vidu knjige Tajne plastelina. Nju je iz Izraela osobno došao promovirati Rony Oren, autor koji je vrlo vješt u pretvaranju plastelina u zadivljujuće lijepe životinjice i svašta drugo. Animaciojm plastelina bavi se već 42 godine, većinom za dječje serije, ali i za reklame za odrasle.  Ovaj sveučilišni profesor poslijednjih godina radi i knjige za djecu, koje bi se i odraslima mogle svidjeti, a u kojima prikazuje kako napraviti bilo koji lik od plastelina. Tajna je tome da se svi likovi, bilo da izlgledaju vrlo jednostavno ili vrlo složeno, izrađuju od samo tri temeljna oblika.  

Tajnu je otkrio i djeci iz zagrebačke osnovne škole 'Otok' koji su bili na njegovoj radionici održanoj na Interliberu. S krugom, hrenovkom i palačinkom mogu napraviti razne likove,  otkriva Marko što je naučio. Od ta tri temeljna oblika, različite boje i veličine, mežete napraviti lik koji god želite, od malene žabe do velikog dinosaura, dodaje Rony. Svako dijete je uspješno. Ne nauče samo metodu i ne izrađuju samo moje likove, nego vremenom počnu izrađivati vlastite likove istom metodom i tada počinju pričati priče.  A ispričao nam je Rony i kako djeca, ali i starije osobe u staračkim domovima, za koje također održava radionice, reagiraju na igru plastelinom. Čim dotaknu plastelin, nasmiješe se od uha do uha.  Sjete se igre iz djetinsva, a uz to i mladi i stari tako vježbaju finu motoriku.

A nakon radionice ovi mališani postali su pravi majstori stvaranja baš lijepih plastelinskih kreacija. Nadajmo se da će im to biti poticaj da stvaraju i budu zaigrani što dulje, baš kao i Rony koji cijeli život uživa u igri plastelinom.