Izletnički raj za vegetarijance

Nedaleko Jastrebarskog, u selu Volavje, nalazi se izletnički raj za vegetarijance. Ekipa Dobrog jutra poslala je tamo veliku gurmanku Martinu Validžić kojoj ovoga puta nisu nedostajali šunkica i slanina.

Potočić maleni, a uz njega crkvica i kućica. Zvuči kao početak neke priče iz davnina. Da bi tako izgledalo i uživo, pobrinuli su se vlasnici imanja, koji nisu baš uvodili novotarije na imanje. Jedino moderno jest što se ondje ne tope čvarci ni suše kobasice. Ovo je, naime, raj za vegetarijance i vegane.

Dragica Repar vegan je već 30 godina pa je, kako kaže, cijela priča oko eko uzgoja po etičkim načelima u skladu je s njenom i suprugovom filozofijom. Mi smo ovdje 4 generacija i budući smo to naslijedili, zaželjeli smo se sela, prodali stan u Zagrebu, preselili ovdje i započeli proizvodnju zdrave hrane. Imanje datira iz 1700. i neke godine te je do 1900. bilo u vlasništvu grofova Erdödy. Na imanju su nekad bile pilana, gostionica i mlin i sva su se događanja u selu odvijala upravo ovdje. Crkva Majke Božje Volavske u 12. je stoljeću bila svetište gdje je hodočastilo 30 000 vjernika. Danas je teško zamisliti toliko ljudi u malom Volavju, no imanje za odmor i zdravu prehranu trudi se danas privući što više izletnika, pa makar oni ne bili vegetarijanci.

Na imanju proizvode seitan, tofu, čajeve, popečke od raznih vrsta povrća. No, da nije bilo starog mlina, ne bi bilo ni ostaloga. Imamo više od deset vrsta brašna, melje se na vodu,. Imamo potočić, Preci su doveli vodu na svoj mlin, svaki dan meljemo 4 sata, što je dovoljno, više nam niti ne treba,  objašnjava Dragica. Kako se melje brašno po starinski, kako se pere rublje na potoku, rad u vrtu, pčelarstvo za početnike, upoznavanje sa žitaricama - bezbroj je aktivnosti i radionica u kojima ovdje mogu sudjelovati djeca i odrasli. A kad se dobro izmorite od seoskog rada i zraka, jedva ćete čekati probati domaću hranu napravljenu na imanju - burgere s blitvom, sojom, seitan, meso od pšenice, vege zagrebački odrezak, vege sendviče.

Odrezak od seitana pohan u sezamu zavarat će i najveće mesoljupce, baš kao i burgeri od ječma i koprive ili blitve. Pa malo salatice, koji sendvič s dimljenim tofuom i namazom od slanutka čini još slasniji. Nećete moći, a da ne mumljate sa zadovoljstvom. I ma koliko bili siti, nećete moći odbiti niti desert. Tortu slatku bombu! Vegansku sirovu tortu na podlozi od badema i datulja, avokada, kokos maslaca, limuna...