Obama uručio Predsjedničke medalje slobode

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je u Bijeloj kući uručio Predsjedničke medalje slobode, najviša civilna odlikovanja u SAD-u, koja se dodjeljuju pojedincima koji su značajno doprinijeli nacionalnim interesima, miru u svijetu te kulturnim i drugim javnim ili privatnim poduhvatima.

Obama je posljednji put tijekom svog drugog predsjedničkog mandata dijelio odličja. Ovoga puta ovo veliko priznanje dobila je 21 osoba. Obama je inače rekorder po broju dodijeljenih predsjedničkih medalja slobode sa 114. Iza njega su predsjednici Reagan i Clinton s po 86 dodijeljenih počasti.

Ovogodišnji dobitnici medalje su košarkaši Kareem Abdul-Jabbar i Michael Jordan, filantropi Bill i Melinda Gates, glumci Robert De Niro, Tom Hanks, Robert Redford i Cicely Tyson, glazbenici Diana Ross i Bruce Springsteen, aktivistica Elouise Cobell, komičarka Ellen DeGeneres, fizičar Richard Garwin, arhitekt Frank Gehry, matematičarka Margaret H. Hamilton, računalna programerka Grace Hopper, umjetnica Maya Lin, producent emisije Saturday Night Live Lorne Michaels, predsjednik koledža Miami Dade Eduardo Padron, radijski spiker Vin Scully i političar Newt Minow.

Svatko od njih me dirnuo na snažan i osoban način. Sve su ovo ljudi koji su mi pomogli da budem čovjek kakav sam danas, a da toga nisu ni svjesni, kazao je Obama.Kad je stavio medalju oko vrata legendarnog košarkaša Michaela Jordana, predsjednik Obama, strastveni ljubitelj košarke, smiješio se kao 10-godišnjak.
Kada razmišljate o ovim nevjerojatnim ljudima, shvatite to je ono što nas čini najvećim narodom na zemlji, dodao je.

Obama je istaknuo i hrabrost komičarke Ellen DeGeneres koja je gotovo prije 20 godina javno priznala da je lezbijka. Lako je sada zaboraviti koliko je hrabrosti tada trebalo za izaći iz ormara prije gotovo 20 godina. Kakav je to teret bio, riskirati cijelu karijeru zbog toga, dodao je Obama, a Ellen DeGeneres je u tom trenutku zaplakala.

Kasnije se otkrilo, poznata komičarka umalo nije propustila svečanost jet jer nisu htjeli pustiti u Bijelu kuću. Zaboravila sam osobnu, napisala je na Twitteru.

Predsjednička medalja slobode ustanovljena je 1963. godine za vrijeme mandata Johna F. Kennedyja te je zamijenila Medalju slobode koju je 1945. godine ustanovio predsjednik Truman kako bi odao počast civilima koji su služili tijekom Drugog svjetskog rata.