Izložba 'Vinko Draganja op.' u dominikanskom samostanu

Izložba “Vinko Draganja op.” b it će otvorena večeras u istoimenoj Galeriji u sklopu dominikanskog samostana u Splitu.

Riječ je o četverogodišnjem projektu konzervacije-restauracije 35 slika Vinka Draganje, splitskog slikara i dominikanca, kojeg su vodile Lana Kekez, Julija Baćak i Kristina Krivec. Projekt je uspješno okončan u 2016. godini, kada se obilježava 800. obljetnice utemeljenja dominikanskog reda.

Tim povodom će u Galeriji dominikanskog samostana u Splitu biti izložene Draganjine slike iz njihove zbirke, popraćene posterima s pričom o izvedenom konzervatorsko-restauratorskom zahvatu.

Dominikanski red utemeljio je sv. Dominik u vrijeme velikoga siromaštva u svijetu, a nakon što ga je 1216. potvrdio papa Honorije III., počelo je njegovo širenje po cijelome svijetu. Dominikanci su ubrzo došli u naše krajeve i u Dubrovniku osnovali prvi od 13 hrvatskih dominikanskih samostana.

Dominikanski red karakteriziraju ljubav prema siromašnima i propovijedanje istine. Zbog njihove redovničke odjeće, bijelih habita, nazivaju ih i bijelim fratrima. Za skladan život u zajednici potrebno je međusobno pomaganje i razumijevanje. Dominikanci zajedno obavljaju poslove koje sa sobom nosi život u samostanu.