'Govori mi o Augusti' pretpremijerno večeras u Histrionskom domu

'Govori mi o Augusti' autore Luke Paljetka farsa je o Kralju, Ludi, Krvniku i puku. Krateći puste dane u samodopadnim razgovorima i djetinjastim igrama sa svojom Ludom, Kralj uporno ignorira molbe Krvnika i čuje i ne čuje glas nezadovoljnog naroda.

Predstava 'Govori mi o Augusti' nova je produkcija glumačke družine Histrioni u suradnji s Teatrom Manje je više. Svečanu premijeru doživjet će ovoga petka, a danas i sutra izvodi se pretpremijerno u Histrionskom domu. U predstavi igraju Saša Buneta, Ronald Žlabur i Žarko Savić, autor teksta je Luko Paljetak, a režiju potpisuje Ivica Kunčević. Autor glazbe je Neven Frangeš, kostimografkinja Danica Dedijer, a scenograf Ivica Prlender.

Farsa je to koja se bavi odnosom vlasti i puka, napisana sredinom druge polovice prošlog stoljeća. Ali i djelo u kojem ono pjesničko (ludičko) nadrasta 'rugalaštvo' farse, omekšavajući mu obrise i nakane. Romansa o neromantičnom vremenu, čiji izvor jest i ostat će duh čovjeka-djeteta i dah nastao u igri koja opisuje smjenu civilizacijskih napredaka i prijelaz u novo vrijeme, vrijeme iseljavanja kraljeva i luda iz dvoraca u urbane prostore.
Priča, naime govori o Kralju, kojem je silno dosadno, Luda ga zabavlja raznim pričama, a vrhunac nastaje kada mu opisuje izvjesnu Augustu. Kralj pri toj priči zaboravlja na sve pa čak i na vapaje nezadovoljnih pučana što se bune, želeći bolji život, dok žive svoj privid života, što je nategnut i razapet na konopcu između igre i predstave (ili predodžbe), čarolije i istine, ali i bolesnog i zdravog stanja.

Prije prve pretpremijere o predstavi i svojoj ulozi u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorio je Ronald Žlabur: