Do kraja 2016. polovica svijeta koristit će internet

Do kraja 2016. gotovo polovica svjetskog stanovništva koristit će internet, jer mobilne mreže rastu, a cijene padaju, no većina će biti koncentrirana u razvijenom svijetu, objavila je UN-ova agencija.

Internet koristi oko 80 posto stanovništva u razvijenim zemljama. No online je samo 40 posto populacije zemalja u razvoju i 15 posto u slabo razvijenim državama, stoji u izvješću UN-ove međunarodne telekomunikacijske unije (ITU).

U nekoliko siromašnih i nestabilnih afričkih zemalja tek svaka deseta osoba je na internetu. Oni koji se ne služe globalnom mrežom su žene, stariji, slabo obrazovani, siromašni i oni koji žive u ruralnim područjima, kažu u agenciji specijaliziranoj za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju.

Globalno gledajući, internetom se služi 47 posto svjetske populacije, manje od UN-ovog zacrtanog plana od 60 posto do 2020. Bez interneta je oko 3,9 milijardi ljudi, više od polovice stanovnika svijeta. ITU očekuje da će pristup mreži do kraja ove godine imati 3.5 milijardi ljudi.

Godine 2016. ljudi više ne idu na internet, oni jesu na internetu. Širenje 3G i 4G mreže diljem sviejta dovelo je na internet sve više i više ljudi, ističe se u izvješću.

Telekomi i internetske kompanije se šire kako sve dostupniji pametni telefoni olakšavaju ljudima surfanje internetom, no slabije razvijene zemlje zaostaju za ostatkom svijeta.

Dostupnost interneta u tim zemljama na razini je razvijenih država 1998., što znači da slabije razvijene 20 godina zaostaju za razvijenima, upozorava ITU.

Za to su krive cijene usluga i skupo korištenje mobilnih telefona te nerazvijena infrastruktura u ruralnim i zabačenim područjima.