Novine za azilante - most između dviju kultura

Na hrvatskoj novinarskoj sceni još jedne novine, ali ove su itekako posebne. Staze su prve izbjegličke novine u Hrvatskoj. Volonteri Isusovačke službe za izbjeglice s tražiteljima azila i izbjeglicama u Porinu su pokrenuli novine koje bi trebale postati mjesto susreta i dijaloga.

Životna staza dovela je Saida Zoulkefela iz Sirije u Hrvatsku. Pisac i pjesnik odmah se uključio u stvaranje prvih izbjegličkih novina.

Ove novine su izvrsna prilika da izbjeglice pišu o svojim sudbinama, problemima, nadama. Mislim da one mogu biti i most između izbjeglica i hrvatskog društva, poručuje Zoulkefel.

To je bila i zamisao volontera Isusovačke službe za izbjeglice Tvrtka Baruna: Da se poveže hrvatske građane s ovom populacijom i taj susret misli i kultura da ima pozitivan učinak da same izbjeglice govore ljudima ovdje tko su, što su, koji su njihovi strahovi, radosti, čežnje, planovi za budućnost, da se riješimo tih nekih predrasuda i strahova, objasnio je.

Novine na četiri jezika - farsi, arapskom, engleskom i hrvatskom, stanovnici Porina odlično su prihvatili. Sada kada smo izdali i kada čitaju, nove osobe nam se javljaju sretni da vide tako nešto i željni sudjelovati u budućnosti. Odaziv je jako, jako kvalitetan i mi smo sretni da se što više ljudi uključi u ovaj projekt, kaže Barun.

Stvaranje novina krati sumorne i neizvjesne dane u Porinu. Said želi svojim sustanarima približiti Hrvatsku. Želim da saznaju više o hrvatskom društvu, da im tu bude dobro, da razumiju ljude koji žive ovdje. Mnogi od njih su prvi put izišli izvan svoje zemlje i ne poznaju vaše običaje i društvo, kaže.

Novine nisu ekskluzivno namijenjene izbjeglicama, one su mjesto okupljanja i dijaloga. Svi su pozvani pisati. A nove retke o sudbinama koje su ih zatekle na životnome putu planiraju se izdavati svaki mjesec.