Znate li što je pirografija?

Znate li što je pirografija? S vatrom nema veze! Ono što vam za nju treba jesu: fotografija, pirograf, drvena podloga i talent za crtanje. No najbolje će pirografiju objasniti čovjek koji jedan od rijetkih pirografa u Hrvatskoj.

Zoran Hadrović ima 49 godina, živi u Zaprešiću i voli motore. No ono što na prvi pogled nije vidljivo jest njegova umjetnička strana. Nakon što ugasi motor, odlazi u svoj podrum, u svoj raj na zemlji. Tu nastaje njegovo kreativno izražavanje. Pirografija.

Ljubav prema pirografiji, kaže, došla je sasvim slučajno. Prijatelj je imao pirograf  doma u podrumu, ja sam pitao što je to i on mi je pokazao kako je njegov tata s tim radio. Probao sam doma, prvi put sam napravio bolje nego što sam vidio, pa pomislih – to je prelagano za mene. Želim nešto žešće. Onda sam nabavio sam svoj prvi stroj, pa drugi i sad sam već u tom 10-ak godina. Još me nije pustila volja i baš to volim raditi.

Rad s pirografom Zorana opušta, a čim završi jednu pirografiju traži motiv za slijedeću. Posve je samouk. Možemo reći, pravi prirodni talent. A oduševljenje izaziva i jer je jedan od rijetkih koji se time bave u Hrvatskoj. Gledajući ga kako radi, teško je povjerovati da pirografiju neki ne smatraju umjetnošću. Neki govore da to nije umjetnost, da je to samo preslikavanje gotovih stvari na drvo, ali po meni je to umjetnost, jer ne možete vi sve preslikati sa slike koju radite nego samo osnovne konture, vanjske linije.

Bilo koji drveni predmet može postati pirografsko platno. Ali nisu baš sve vrste drva idealna podloga. Njemu se najboljom pokazala šperploča breze. Za njegovu umjetnost možemo reći da je pop art pirografija. Jer najčešći su mu motivi rock i filmske zvijezde... Ali od svih napravljenih slika motoriste David Mana Gostraider mu je ipak najdraža.

Uglavnom daruje svoje radove: prijateljima, osobama koje oslikava  Zato mu je možda trenutačno neostvarena želja i organizirati izložbu. To bih htio. Onda bih baš prikupio sve radove od svih prijatelja i one stare da se baš vidi razvoj od početaka prije 10-ak godina do danas. Da se vidi kako se sve zapravo razvijalo.

Nadamo se da će mu se ta želja uskoro ostvariti. Jer bila bi to jedinstvena prilika da se na jednome mjestu vide umjetnička djela u Hrvatskoj malo kome poznate umjetnosti.