Dubrovčanin srcem i dušom - Luko Paljetak

Dubrovčanin srcem i dušom, pjesnik, pisac i prevoditelj Luko Paljetak posjetio je metropolu i na sajmu knjiga predstavio svoju novu zbirku pjesama. Bio je to bio dobar povod za razgovor i o novom, a pomalo i o starom što je on u svom dugom stvaralačkom vijeku stvorio ili točnije zapisao.

224 pjesme ima 'Sedmerokuti neba',  nova zbirka pjesama Luka Paljetka. Broj pjesama nije slučajan, on je djeljiv sa sedam i nije ovdje iz samo matematičkih razloga. Počinjemo od tih tehničkih detalja koji u poeziji ponekad nisu nevažni, zbog toga što su uvijek vezani uz neku simboliku koja se kasnije otvori prema nekom prostoru čitanja koji će čitaoci svaki za sebe otkrivati. Pjesme se sastoje od 7 stihova od kojih se prvi ponavlja i kao posljednji i na neki način je zatvara kao neki mali krug. A na taj način se, barem u mojoj namjeri, ne znam koliko sam uspio, stvara jedno, ako smijem reći, poetsko-astralno tijelo koje čini nekakvu galaksiju.

Zbirka je nastajala polako, jer kaže Luko Paljetak, pisanje ne ovisi o njemu. Pjesnik ne može reći sad ću sjesti i pisati pjesme, ponekad pjesme žele biti napisane, ponekad se napiše jedna, dvije, tri jer jedna drugu induciraju, izazivaju. Prvi stih je uvijek darovan i to je kao kad netko daruje, na njemu netko treba raditi, sada počinje posao otkrivanja što je u tom daru, što nam je to darovano, što ćemo od tog stiha napraviti, nakon toga se počne graditi pjesma. Za razliku od kuće koja se gradi od temelja do krova, pjesma se uvijek gradi od krova do podruma i dok dođemo do podruma pjesme svašta se može dogoditi. Pjesnik, pisac bilo koje vrste, mora biti spreman, ako nije spreman zamisao koja mu se javi na ovaj ili onaj način pobjeći će… Zamisli su vrlo lukave, vrlo hirovite i ne vole dugo čekati, naći će drugog kandidata.

Baš zato što je uvijek bio spreman stvorio je toliko mnogo vrijednih djela. Pisac je neka vrsta vojnika s olovkom, njegovo oružje je 'olovka'… Vrlo malo ljudi piše olovkom, osim mene. Ja pišem drvenom olovkom stihove. Uvijek drvenom. Ne služim se kompjutorom, samo drvenom olovkom, jer ne volim precrtavati.  Kao i djeca za koju mnogo piše, a generacije su, i još uvijek čitaju njegove Miševe i mačke naglavačke. A kritika ga je najviše nagradila za njegov roman Skriveni vrt koji govori o njegovoj sugrađanki, književnici i renesansnoj ljepotici Cvijeti Zuzorić. Dubrovnik i Luko Paljetak su prirodna veza, njegov rodni grad iz zidina kojeg ponekad zazvoni i poneka njegova uglazbljena pjesma.

Zasigurno se i u ovoj novoj zbirci 'Sedmerokuti neba' skriva pokoja kojoj će pridodati note, a Luko Paljetak i dalje je spreman i čeka da može svoju olovku uposliti.