U Indiji možete zaposliti nekoga da čeka umjesto vas u banci

Poduzetnički duh potaknuo je start-up tvrtku da proširi poslovanje ponudom osobe koja će umjesto vlasnika čekati u banci u Indiji preplavljenoj redovima nakon ukidanja papirnatih novčanica od 500 i 1000 rupija.

Redovi pred bankama ne smanjuju se već dva tjedna otkako je zemlja od 1,2 milijarde stanovnika provela brutalnu denominaciju.

Za one koji nemaju strpljenja ili vremena, tvrtka iz New Delhija nudi rješenje: platite 90 rupija (1,2 eura) po satu osobi koja će čekati u redu, najviše osam sati.

Tvrtka BookMyChotu - chotu na jeziku hindi znači momak - nudi osobe koje za korisnike obavljaju niz uobičajenih usluga poput kupnje i dostave, a sada se prilagodila novoj situaciji.

Naši momci neće ulaziti u poslovnicu banke, ostat će u redu sve do dolaska naših klijenata, stoji u oglasu. Usluge su, međutim, zasad dostupne samo u Delhiju i njegovim satelitskim gradovima.

Indijske banke često ostaju bez gotovine u zadnje vrijeme jer se gotovo 90 posto transakcija obavlja u gotovini.

Nestašice gotova novca izazvale su usporavanje gospodarske aktivnosti što bi moglo utjecati na rast u Indiji. No vlada ocjenjuje da je ukidanje novčanica od 500 i 1000 rupija mjera koja će prisiliti dio golemog sivog sektora zemlje da uđe u bankarski sustav te zapravo potaknuti rast BDP-a.