Jeff Koons poklanja tulipane Parizu

Kontroverzni američki umjetnik Jeff Koons gradu Parizu poklonit će tulipane, preciznije deset metara visoku skulpturu pod nazivom "Buket tulipana" izrađenu od bronce, čelika i aluminija u raznim bojama, "koja će postati simbol sjećanja na napade počinjene prije godinu dana na taj grad", pišu francuski mediji.

Skulptura će tijekom 2017. biti postavljena ispred Muzeja suvremene umjetnosti u glavnome francuskom gradu. Njegova izrada stajat će tri milijuna eura, a financirat će je privatni francuski i američki donatori.

Djelo je zamišljeno kao simbol sjećanja, optimizma i obnove... kako bi se lakše prevladali strašni događaji koji su se u Parizu dogodili prije godinu dana. Nadam se da će obiteljima žrtava dati snagu da nastave dalje jer život ide dalje, kazao je Koons u ponedjeljak u američkom veleposlanstvu u Parizu, dodavši da su njegovu skulpturu nadahnuli cvjetni motivi umjetnika poput Moneta, Picassa i Fragonarda.

Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo, koja je uz američku veleposlanicu u Francuskoj Jane Hartley prisustvovala događaju, kazala je da je počašćena što je ovaj veliki umjetnik odlučio pokloniti glavnome francuskom gradu monumentalno umjetničko djelo, koje je odraz neosporne povezanosti između Pariza i Sjedinjenih Država.

U vrtovima i u unutrašnjosti Versaillesa 2008. bilo je izloženo 17 Koonsovih skulptura, koje su istodobno šokirale, ali i oduševile Francuze zbog odabira prostora. Njegova djela mnogi poznavatelji umjetnosti smatraju kičem. Unatoč tome, retrospektivnu izložbu priređenu 2014. i 2015. u Centru Pompidou, vidio je rekordan broj posjetitelja.

Šezdesetjednogodišnji Koons jedan je od najbolje plaćenih umjetnika na svijetu. Aukcijska kuća Christie's je u studenome 2013. u New Yorku prodala njegovu skulpturu Balloon Dog za vrtoglavih 58,4 milijuna dolara.