13. susret školaraca "Naš mali kaj"

Kako njegovati i promicati kajkavsku riječ od najranijih dana brine se Osnovna škola Mursko Središće. Ondje je, u povodu Međunarodnog dana djeteta, održan 13. susret školaraca pod nazivom "Naš mali kaj".

Mali školarci znaju pisati, čitati, govoriti, pjevati i istraživati "domaći kaj" - jer upili su ga, kako se kaže, s majčinim mlijekom.

Primjerice stihovi poetičnog prvašića Gabriela uglazbljuju se već na glazbenoj radionici.

U osam je radionica, osam medija i polazišta obrađen kajkavski jezik. U etnoradionici članice udruge učile su djecu izradi ružica od krep-papira.

U medijskoj se učilo snimati, dramskoj pak glumiti. Učenici škole domaćina, koju pohađa čak 500 osnovnoškolaca, prijavili su se za sudjelovanje u aktivnostima koje ih zanimaju, baš kao i 230 gostiju iz 27 škola.

S namjerom da se očuva kajkavski jezični izričaj, da se uključi što više okolnih škola. A iz godine u godinu proširujemo to, tako da se ove godine prijavila jedna škola iz Gorskog kotara i nekoliko škola iz Zagorske županije i uvijek nam dođu gosti - barem jedna škola iz Slovenije, ističe organizatorica susreta prof. Sanja Vršić.

U našoj školi to je postala tradicija. Na neki način smo postali prepoznatljivi kao manifestacija, svi se rado vraćaju - mentori iz ranijih godina, svi rado sudjeluju i cijela škola, da tako kažem - diše za taj događaj, kaže ravnatelj OŠ Mursko Središće Elvis Šarić.

Čakovečka srednja Graditeljska škola sudjeluje, pomažući u 3 radionice ove godine, suvremenim, kao i tradicijskim vještinama njegujući Naš mali kaj.