Priprema se multimedijalni projekt 'Nikola Tesla – Mind from the future'

Otputujmo u budućnost i saznajmo koja će izložba biti za godinu dana u Meštrovićevom paviljonu.

Za točno godinu dana Meštrovićev paviljon posjetit će Nikola Tesla kakvog ga vidi Helena Bulaja Madunić, autorica izložbe koja je predstavljena u ateljeu akademskog kipara Mile Blaževića. Izložba se nastavlja na moje 11-godišnje djelo – mehaničke figure inspirirane Teslom. Bit će to jedno multimedijalno, kompleksno, dokumentarističko i eksperimentalno putovanje kroz Teslu kao inspiraciju umjetnosti,  otkriva autorica izložbe.

I ravnateljica HDLU-a Ivana Andabaka ističe da je izbor na autoricu pao upravo zbog njenog prijašnjeg djelovanja. Direktor projekta Sascha Machiedo kaže da je projekt zapravo već u završnoj fazi, a da za mjesec do dva žele pokrenuti produkciju. Svaka izložba treba dvije godine da se sve pripremi, na polovici je normalno da znamo što će točno biti.

Na projektu do sad sudjeluje 20-tak hrvatskih i inozemnih umjetnika, a priključit će ih se još. Ovo nije klasična izložba već ona koja koristi najnapredniju tehnologiju koja će transformirati cijeli paviljon u jednu živu fresku u koju će posjetitelj moći ući,  objašnjava Ivana Andabaka. Akademski slikar Tomislav Buntak dodaje da će osim stalnog postava uz izložbu organizirati niz radionica u kojoj će sudjelovati studenti umjetničkih akademija, mladi i stari inženjeri. Jer bez tih novih momenata, čitav niz novih umjetničkih praksi ne bi postojalo.

Helena Bulaja Madunić izuzetno je zadovoljna i odabirom prostora. Meštrovićev paviljon ne samo da izgleda kao kružna ovojnica, nego je jednostavno savršen za ideju koju sam imala prije 11 godina, a i Meštrović je velikan s naših prostora s kojim se Tesla intenzivno družio u New Yorku.  Želja je autorice da posjetitelji koji prođu uređenim prostorom imaju dojam da su prošli kroz Teslin um.  

Vidimo se u Meštrovićevom paviljonu za godinu dana! Tko posjeti izložbu, pričat će.