Zaklada Ana Rukavina održava Dan otvorenih srca

Zaklada Ana Rukavina i ove će godine, 25. studenog od 10 do 18 sati, u Zagrebu održati Dan otvorenih srca. Svi građani koji žele saznati više o djelovanju Zaklade Ana Rukavina mogu se pridružiti Danu otvorenih srca koji se ove godine održava u povodu desete obljetnice Anina preranog odlaska i rada Zaklade koja nosi njezino ime.

U emisiji Hrvatska uživo gostovali su Marija Rukavina, Anina mama i upraviteljica Zaklade  -  i prof.dr.sc. Mirando Mrsić, medicinski direktor Zaklade Ana Rukavina.

Gospođa Rukavina pozvala je sve koji žele postati darivatelji da im se pridruže u Kneza Mislava 10.

Među novoupisanima bit će i članovi rock skupine Vatra koji će točno u podne održati i kraći nastup i tako doprinijeti obilježavanju desete obljetnice rada Zaklade Ana Rukavina.

Postupak upisa sastoji se od popunjavanja pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanja uzorka krvi za HLA tipizaciju kojom se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj se pomoći da se izliječi.
Važnost upisa u Hrvatski registar te djelovanje javne Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina svim zainteresiranim građanima moći će objasniti i liječnici koji će biti dostupni tijekom održavanja akcije.
Zahvaljujući brojnim darivateljima i donatorima, Hrvatski registar, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), danas broji 52.577 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, od čega je 50.764 uzoraka tipizirano, a darivatelji iz Hrvatskog registra dali su šansu za život 64 oboljelih iz Hrvatske i inozemstva.