Kino Edison jedno je od najstarijih u Hrvatskoj

Karlovčani se već dugo pitaju, što će biti s poznatim Kinom Edison. Ne radi od kraja prošlog stoljeća, a zgrada propada. No, čini se da se nazire sretan kraj – Grad se sprema otkupiti zgradu na sljedećoj javnoj dražbi. Zgrada je zaštićeno kulturno dobro. Zaslužila je to zbog svog položaja, a još više zbog izgleda u stilu art decoa.

Karlovačko Kino Edison nije prvo namjensko kino u Hrvatskoj, ali jedno je od najstarijih. Na obodu poznate 'karlovačke zvijezde', uz trorede, četverorede i peterorede kestena, potkraj 2011. zgrada je proglašena kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Trenutačno je zapuštena, ali Karlovčani se nadaju da će Kino Edison ponovno biti jedna od najljepših građevina. Sagrađena je 1920. prema nacrtima arhitekata Brune Bauera i Ede Schoena. Prvu važnu valorizaciju dao je naš poznati pokojni teoretičar arhitekture Aleksandar Laslo za potrebe izložbe Artdeco u Hrvatskoj u Muzeju za umjetnost i obrt 2011. U katalogu je naveo da se radi o zdanju koje je kapitalno epohe art decoa, što se vidi u ovom zanimljivom konveksnom pročelju s tim aplikacijama i dekoracijama,  ističe Tatjana Horvatić, viša stručna savjetnica – konzervatorica, Ministarstva kulture.

Kino se trebalo zvati Atlas, a iznad ulaza predviđena je i skulptura Atlasa koji nosi zemlju. Prema projektu arhitekata kupolu je trebala krasiti skulptura žene. No, to nije ostvareno, a kino je nazvano Edison. Karlovčani su emotivno vezani za Edison i na neki način ovo je veliki doprinos revitalizaciji starog dijela stare jezgre, naše karlovačke zvijezde. Investicija kupnje bit će skoro 2 milijuna kuna, a za daljnje radove bit će potrebno 8 do 10 milijuna kuna. Sam grad u ovom trenutku to sigurno neće moći odraditi, pa tu očekujemo pomoć i Ministarstva kulture i Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva turizma,  kaže Damir Mandić, predsjednik Gradskog vijeća Karlovca.

Jedno od prvih hrvatskih kina svoju izvornu namjenu zadržalo je gotovo 80 godina. Iako zapuštena, zgrada je očuvana u izvornom stanju, a kao kulturno dobro bit će tako i obnovljena. Osim što će time Karlovac napokon dobiti kino, to će biti multifunkcijska, multimedijalna dvorana koja će biti raspoloživa i za druge aktivnosti. Ideja je da sam objekt, kad se stavi sve u funkciju, postane dio Zorin doma, gradskog kazališta koji bi upravljao tim prostorom tako da bismo mogli objediniti svoje aktivnosti na jednom mjestu,  objašnjava vijećnik Mandić. Savjetnica Horvatić ističe vrijednost zgrade u njenom prostoru. Izuzetan je njezin smještaj u izuzetnom prostoru koji je osmišljen hortikulturno i urbanistički tako da se zgrada našla na glacisu nekadašnje karlovačke tvrđave, izvan šančeva na obodu zvijezde, našla se u susjedstvu s ostalim javnim i kulturnim zgradama kao što je Kazalište Zorin dom, fotografski atelje iz 1919., skulptura Lopašića Ivana Rendića.

Čitava ova urbanistička cjelina u sklopu koje je kino također je zaštićena kao kulturno dobro. Nakon obnove Kina Edison, vratit će joj se stari sjaj. Karlovčani se nadaju da će zatim biti obnovljena i njihova Zvijezda.