Muzički biennale otkriva program otvorenja svog 29. izdanja

Na narudžbu Muzičkog biennala Zagreb, na otvorenju novog festivalskog izdanja 22. travnja 2017. u Gradskom kazalištu Komedija, praizvest će se opera Klothò mlade poljske skladateljice Martyne Kosecke, pobjednice 5-Minute Opera Competition 2015.

Nedavno je na adresu Muzičkog biennala Zagreb Martyna Kosecka poslala libretto svoje opere iz kojega se moglo iščitati da se radi o vrlo intrigantnom, kompleksnom i nadasve zanimljivom djelu.

Produkcijska ekipa Muzičkog biennala Zagreb ovoga mjeseca nastavlja rad na ostvarivanju svoje nove programske inicijative - natjecanja u skladanju 5-minutnih formi. Naime, došlo je vrijeme da se počne s realiziranjem ideje finalistice 5-Minute Opera Competition iz 2015. Poljska skladateljica Martyna Kosecka istaknula se među ostalim finalistima svojom petominutnom operom Kochawaya, čija se radnja temelji na kratkoj kineskoj basni. Sopranistica Monika Cerovčec i bas-bariton Krešimir Stražanac utjelovili su kineske likove koji su se nastanili u Koseckinoj mašti te osvojili bodove stručnog suda i publike.

Martyna je dobila priliku napisati cjelovečernju operu, a s tom se formom susrela prvi put kao sudionica Biennalova natjecanja. Svoj libreto opere Klothò nedavno je poslala na adresu Muzičkog biennala Zagreb čija će premijera biti ostvarena u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca iz Rijeke. Aansambl i solisti oživit će svijet bajki iz Koseckine opere.

Bit će tp ujedno i svečano otvaranje 29. Muzičkog biennala Zagreb, 22. travnja 2017. u Gradskom kazalištu Komedija.