Sve aktivniji Duo Bow vs Plectrum

Duo Bow vs Plectrum (gudalo protiv trzalice) nedavno se vratio sa svoje prve američke turneje na kojoj je etno jazz eksperiment kontrabasista Tihomira Hojsaka i tamburaša Filipa Novosela dobio potvrdu vrhunskog svjetskog glazbeniog doživljaja.

U dva tjedna američke turneje duo je održao pet koncerata u pet gradova, te snimio novi video spot. Krenuli su na zapadnoj obali u gradu San Pedro gdje su obilježili tursko-hrvatski glazbeni događaj nazvan Music Without Borders na kojem su osim našeg dua nastupili i Aydin Tuna Palabiyikoglu i Jerrahi Tariqua Los Angeles sa tradicionalnim sufi performansom. Svečanost je obogaćena i izložbom fotografija Bobbya Boška Grubića koji je sav prihod donirao hrvatskom kulturnom centru u Los Angelesu. Tihomir i Filip ovom su prigodom dobili posebna priznanja za doprinos u kulturi od kalifornijske kongresnice Janice Hahn te priznanje od kalifornijskog senata.

Slijedio je koncert u Los Angelesu u dvorani Clausen Hall na Los Angeles City College. Kao poseban gost duu se pridružio redovni profesor i virtuoz na klaviru dr. Milen Kirov. U Kaliforniji je duo snimio i spot za Hojsakovu kompoziciju Kit blues. Producent spota je Bobby Boško Grubić, a snimanje se odvijalo na poznatim lokacijama poput Hollywood - Walk of fame, Culver City Hill, Venice Beach, Santa Monica Pier.

Svoju turneju duo je nastavio u Pittsburghu gdje su svojim koncertom uveličali jubilarni 30. TamFest - događaj u organizaciji Hrvatske bratske zajednice u Americi koja od 1894. godine neumorno čuva hrvatsku kulturnu baštinu. Koncert je popraćen ovacijama a predsjednik bratske zajednice Edward Pazo zahvalio se duu u svom nastojanju promicanja hrvatske kulture.

Koncert u New Yorku organiziran je kao poseban događaj na The New School for Jazz and Contemporary Music, mjestu na kojem je Filip postao prvi tamburaš s jazz diplomom u povijesti.

Zadnji koncert duo je održao u The Kennedy Center for Performing Arts u Washingtonu D.C. na Millenium Stageu. Koncert je održan u suradnji sa Veleposlanstvom Republike Hrvatske u  Washingtonu. Direktan prijenos mogao se pratiti na YouTube kanalu The Kennedy Centra, a snimka je još uvijek dostupna.

Svoje dojmove o prvoj američkoj turneji izneli su u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, a Filip je na svojoj tamburi i odsvirao temu kompozicije Dalmation sunrise, nastale na turneji: