Glazbena riznica umjetničkih obljetnica

'Glazbena riznica umjetničkih obljetnica' naziv je koncerta klasične glazbe s tematikom isticanja značajnih obljetnica iz glazbenog života grada Zagreba, a povodom dvadesetpete obljetnice umjetničkog djelovanja zagrebačkog violiniste Krešimira Marmilića i posebne gošće koncerta, dugogodišnje vanjske članice Opere HNK Zagreb, mezzosopranistice Merite Juniku, koja, također, obilježava dvadesetpetu obljetnicu umjetničkog rada. Koncert će se održati u Kulturnom centru 'Napredak' u Bogovićevoj ulici 1/I u Zagrebu, sutra u 11.00 sati.

Koncert u izvođenju obljetničara Krešimiria Marmilića i Gudačkog kvarteta CADENZA na glazbalima Slavka Domitrovića, graditelja  gudačkih instrumenata, uz prigodnu izložbu glazbala, dodatno će upotpuniti već spomenuta albanska mezzospranistica Merite Juniku, dok će u retrospektivnom presjeku koncertnog djelovanja Krešimira Marmilića sudjelovati drugi glazbeni kolege. Na programu će se naći djela Krežme, Schulhoffa, Lowlanda, Elgara, Mozarta, Rossinija, Bobića, te solo popjevke u izvođenju Merite Juniku.

Dijelom svečanog koncerta glazbenici će podsjetiti i na godišnjicu smrti značajnog graditelja gudačkih instrumenata, majstora Slavka Domitrovića, hrvatskog Stradivarija, jer će svi glazbenici svirati na posebno odabranim instrumentima majstora Domitrovića. Na koncertu će ujedno biti predstavljeni svi gudački instrumenti s namjerom da posjetitelji koncerta steknu uvid u iznimnu kvalitetu radova Slavka Domitrovića, ali da to bude i podstrek živućim graditeljima da nastave njegovim putem, te da se i njihovi novi instrumenti što češće predstavljaju u javnosti, kao poseban, ali nedjeljiv dio hrvatske koncertne baštine.

Nakon tri koncerta izvedena po ovom konceptu, uz vrlo pozitivnu reakciju sisačke i šibenske publike, ovaj koncert u Zagrebu je od primarnog značenja, jer daje višestruki značaj izvođačima, graditeljima glazbala, ali i samom gradu Zagrebu kao kulturnom središtu Hrvatske.