Slatka kuharica: Skradinska torta

Magična su mjesta gdje se rijeke i mora ljube, gdje sklad plodnih polja i riječnih i morskih dubina, čini jelovnik nevjerojatno raskošnim. Skradin je takav gradić, unikatan. Unikatna je i njegova skradinska torta koju Petra uči prema originalnom receptu kojeg se još drže samo 4 žene u Skradinu.

Gospođa Nevenka i njene unuke Lucija i Nevena vode Petru kroz još jednu slatku priču o tradiciji.SKRADINSKA TORTA

Biskvit:
10-12 domaćih jaja
30 dkg šećera
1 žlica rakije od ruža
1 žlica meda
40 dkg mljevenih oraha

Postupak za biskvit:
Odvojiti bjelanjke od žutanjaka. Miješati šećer i žutanjke dok ne postanu izrazito pjenasti. Dodati rakiju i med. Miksati bjelanjke i samljeti orahe. Naizmjence u žutanjke i šećer dodavati snijeg od bjelanjaka i mljevene orahe. Odmah sipati u kalup i staviti na pečenje. Peči na 150’ C oko 1 h.

Glazura:
20 dkg tamne čokolade
malo mlijeka
malo maslaca

Glazura postupak:
Otopiti maslac i tamnu čokoladu. Dodati malo mlijeka i sve dobro izmiješati.

Dekoracija:
Tortu ukrasiti sa sjeckanim i cijelim orasima. Za svečano ukrašavanje dodati cvijet pelargonije i zeleno bilje.SMRZNUTI SOUFFLE  OD ORAHA

Souffle:
4 jaja
120 g šećera
50 g meda
300 g tučenog slatkog vrhnja
200 g mljevenih oraha
50 g tamne čokolade
ružolina po želji

Souffle postupak:
Jaja i šećer miješati na pari da se šećer otopi i smjesa postane jako topla. Maknuti sa pare, dodati čokoladu i med. Miksati dok se ne ohladi, a onda umiješati tučeno slatko vrhnje i staviti da se smrzne.

Dekoracija od tamne čokolade:
Temperirati čokoladu da bi postala sjajna, hrskava i bolje otporna na temperature. Tanki sloj čokolade namazati nožem na na alufoliju. Prebaciti preko oblog kalupa i ostaviti da se stisne. Po želji obojati kako smjesom u boji.

I u drugoj sezoni gastronomsko-putopisne serije Slatka kuharica poznata slastičarka Petra Jelenić spajat će tradicionalne recepte naših baka sa suvremenim kulinarstvom te u svakoj emisiji posjetiti novi dio Hrvatske poznat po određenoj slastici.

Emisiju Slatka kuharica
možete gledati subotom poslijepodne, iza 16 sati, na HRT1, a možete ju pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.