Zaklada Zamah promiče dobrotvorni rad

Kako djeluju zaklade? Mogu li te nezavisne institucije utjecati na društvo, pridonijeti boljitku zajednice u kojoj djeluju? Ekipa Dobrog jutra provjerila je na primjeru aktualnog projekta 'Fond mladih Uzgon' koji provodi zaklada 'Zamah'.

Regionalna zaklada za lokalni razvoj 'Zamah' djeluje u središnjoj Hrvatskoj već desetak godina. I to s jednim ciljem: promicati dobrotvorni rad. Držimo do toga da filantropija otvara mogućnosti, veće empatije i odgovornosti. Da se mi kao građani osjećamo u ulozi da možemo nekom drugom pomoći,  ističe upravitelj zaklade Drago Vručinić. Zaklada je unatrag 10 godina podržala 460 projekata s prosječno 15-tak tisuća kuna.

Od početka godine provode projekt pod nazivom 'Fond mladih Uzgon'.
Na njega su se mogle prijaviti udruge mladih iz Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije te iz Grada Zagreba. Fond mladih Uzgon predstavlja jedan inovativni model financijske podrške mladih. Želimo naglasiti da su mladi naša budućnost, želimo financirati njihove ideje. Uočili smo da dosta lokalnih zajednica nema uopće prostora za okupljanje mladih, osim kafića, objašnjava Alma Sartori iz Fond mladih 'Uzgon'. Stoga je glavni kriterij za odabir projekata koje će financirati bio da se njima rješavaju neki nedostaci, odnosno problemi s kojima se mladi susreću u lokalnoj zajednici.

Među mnogo prijavljenih projekata,  komisija 'Uzgona' odabrala je financirati njih deset. Nakon toga dobili su zadatak da prikupljaju sredstva iz svoje zajednice, jer mi im dajemo 60% sredstava. Želimo im dati alate i naučiti ih da sami prikupe sredstva. Kada su oni prikupili tih 35% sredstava mi smo s njima sklopili ugovor i tada započinje provedba projekta,  kaže Alma. Svi ti projekti sada su pri kraju. Bit će tako u pojedinim gradovima novih kulturnih sadržaja, radionica, rada s nezaposlenim ženama; informatike i robotike za mlade… Sve ono što te sredine do sada nisu imale. 

No provodeći te projekte, uzgonovci su također stavili naglasak na volontiranje mladih, jer naglasak u volontiranje je upravo stjecanje iskustva i kompetencija za daljnji radi. U Uzgonu organiziraju edukaciju o tome kako napisati projekt, kako ga provesti, voditi administraciju, ali i kako prikupiti potrebna sredstva u lokalnoj zajednici. Naglasak je na razvijanju vještina. Jer ipak na mladima svijet ostaje. Zato i jest želja zaklade 'Zamah' nastaviti provoditi projekt Fond mladih 'Uzgon'. Jako nam je važno filantropiju i taj osjećaj davanja razvijati među građanima, a ponajprije među poslovnim sektorom za koji mislimo da je jedna od glavnih karika i temelja razvoja društva. Mislimo da je važno u nekom slijedećem periodu intenzivno raditi s njima kroz partnerske programe i odnose i projekte koji će na neki način otvoriti neke nove potencijale i mogućnosti,  ističe upravitelj Vručinić.

Rezultati njihovih projekata su vidljivi. I to je možda ono najljepše u svemu. Jer svakim projektom, zaklada unatoč tomu što je nezavisna institucija, uspijeva unijeti život u zamrle lokalne zajednice.

Zaklada Zamah uz to, već šestu godinu organizira dodjelu nagrade 'Josipa   Vancaš – dobrotvorka godine' namijenjenu ženama filantropkinjama koje svojim radom i djelima daju primjer kako se hrvatsko društvo može mijenjati na bolje.

Neke od vrijednosti koje ističu kroz nagradu su važnost dobrotvornog rada i volontiranje, djelovanje za opće dobro i ženski doprinos razvoju filantropije u Hrvatskoj. U 5 godina javnosti je predstavljeno ukupno 55 iznimnih žena. Naziv nagrade inspiriran je djelom Josipe Vancaš, dobrotvorke iz razdoblja Ilirskoga preporoda.
Proces izbora je javan, a na stranici  www.dobrotvorka.zamah.hr posjetitelji mogu dati svoj glas nekoj od predloženih kandidatkinja. Online glasovanje traje do 9. prosinca, a nagrada 'Josipa Vancaš – dobrotvorka godine'  bit će uručena 14. prosinca na svečanosti u Muzeju Mimara, na kojoj će biti prisutne sve kandidatkinje.