Škola kuhanja: Štrukle

Nakon izrade izvrsnog domaćeg vučenog tijesta u jednoj od prethodnih epizoda, danas je kuharica amaterka Helena Rahle, farmaceutska tehničarka iz Zagreba, pripremila štrukle, omiljeno kontinentalno starinsko jelo, koje odgovara u svakoj prigodi i može se uživati na niz načina - kao slatko ili slano, toplo ili hladno, kuhano ili zapečeno, pa čak i u juhi.

Uz Helenine korisne savjete postupak postaje dostupan svakom kućnom kuharu ili kuharici.

ŠTRUKLE

SASTOJCI
Tijesto:
Brašno glatko - 600 g
Topla voda - 350 ml
Jabučni ocat - 1 čajna žličica
Sol 
Nadjev:
Svježi kravlji sir - 500 g
Kiselo vrhnje - 300 ml
Jaja - 2 kom
Sol, papar 
Preljev:
Svinjska mast - 3 jušne žlice
Špek (slanina) - 200 g
Krušne mrvice - 100 g
Kiselo vrhnje - 200 ml

POSTUPAK PRIPREME:
Vučeno tijesto razvući na pobrašnjeni čisti stolnjak. Za nadjev izmješati u posudi pjenjačom sve sastojke u glatku smjesu, posoliti i popapriti. Nadjev rasporediti ravnomjerno na dva kraja razvučenog tijesta. Uz pomoć stolnjaka zarolati prvo jednu, a potom drugu stranu tijesta, do središnjeg dijela. Na kraju dobijemo dvije „štruce“, još uvijek međusobno spojene. Nožem okrenutim na tupu stranu odvojiti tijesto, zarolati štruce do kraja, a potom formirati male jastučiće rukom. Na kraju ih rezati tanjurićem. U loncu zakipiti prethodno posoljenu vodu, pažljivo stavljati štrukle i kuhati 5 minuta, a potom ocijediti. U tavi ugrijati svinjsku mast, popržiti kockice špeka (slanine) i krušne mrvice te ih preliti preko kuhanih štrukli. Dodatno na svaku štruklu staviti žlicu kiselog vrhnja. 

ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.