Škola kuhanja: Crni rižoto

Kako pripremiti atraktivno i omiljeno mediteransko jelo od sipe, crni rižoto, pokazala je kuharica amaterka Nikolina Gregorić, menadžerica iz Zagreba.

Uz nezaobilazne korisne savjete za odabir najbolje riže za rižoto, Nikolina je otkrila i što je sve važno znati kad se upotrebljava crnilo za bojenje jela.

CRNI RIŽOTO 

SASTOJCI:
Riža - 300 g
Sipa očišćena - 500 g
Crnilo - 1 vrećica (1 čajna žličica)
Riblji temeljac - 1 litra    
Vino crveno - 200 ml
Prošek - 100 ml
Luk - 2 glavice
Češnjak - 3 režnja
Lovor list - 1 list  
Ruzmarin - prstohvat
Ekstra djev. masl. ulje - 50 ml
Peršin list - prstohvat 

POSTUPAK PRIPREME:
Narezati luk i češnjak na sitne kockice, očišćenu sipu isprati pod hladnom vodom i također narezati na veličinu od 1x1 cm. Na ugrijanom ulju popržiti sitno narezani luk i posoliti, a kada zastakli dodati sipu te kratko popržiti. Podliti vinom i prošekom te još kratko pirjati da vino i prošek ishlape. Doliti ribljeg temeljca i kuhati dok sipa malo omekša. Tada posušiti smjesu, dodati rižu i ponovo kratko popržiti. Uliti ostatak temeljca ili tople vode preko količine rižota u posudi, dodati začine i krčkati dvadesetak minuta, dok riža ne bude gotovo kuhana. Ukoliko je potrebno, tijekom kuhanja riže podlijevati s malom količinom toplog temeljca ili vode. Dodati crnilo i umiješati, te maknuti sa štednjaka. Ostaviti pet minuta prije posluživanja.
 

ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.