Škola kuhanja: Pile u salamuri

Kako uobičajenu verziju pileta iz pećnice učiniti zanimljivijom i ukusnijom uz pomoć salamure, pokazao je kuhar amater Marko Kalčić, poduzetnik iz Karlovca. Gledatelje je uputio u pojmove kao što je to salamura, kako jednu od njih napraviti i na koji način doprinosi okusu i teksturi namirnice.

Za ovako pripremljeno pile isplati se uložiti malo truda i vremena za neobičan i mirisan ručak.

PILE U SALAMURI 

SASTOJCI:
Pile 1,5 kg - 1 kom
Ružmarin suhi - 1 čajna žličica
Majčina dušica suhi - 1 čajna žličica
Češnjak suhi - 1 čajna žličica
Luk suhi - 1 čajna žličica
Korijander suhi - 1 čajna žličica 
Salamura:
Sok od jabuke - 2 l
Limun - 2 kom
Cimet štapić - zdrobljen - 3 kom
Sol - 3 jušne žlice 

POSTUPAK PRIPREME:
U dublju posudu uliti sok od jabuke, iscijediti limune i dodati limunovu koru, koru cimeta i sol. Sve izmiješati i u tekućinu staviti pile da odstoji preko noći u hladnjaku. Uzeti veličinu posude u kojoj će salamura prekriti pile. Pile prije pripreme izvaditi iz salamure, dobro posušiti upijajućim papirom, natrljati suhim začinima, te dodatno posoliti i popapriti. Pile peći 1-1,5 sat na 190° stupnjeva Celzijusa i to prvih 30 minuta prsima prema dolje, a potom ga okrenuti i peći do kraja. U drugom dijelu pečenja povremeno podijevati tekućinom iz posude za pečenje.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.