Škola kuhanja: Maslo

Kao dodatak u kuhanju ili ukusan namaz, maslac je česta i omiljena namirnica. No postoji i tradicionalna i pomalo zaboravljena inačica, pročišćeni maslac, poznatiji kao maslo. U novijim gastronomskim inačicama, poznato je i pod egzotičnim nazivom ghee. Osim visoke kvalitete i sastava pogodnog čak i za prehranu osjetljivih na mliječne proizvode, ova namirnica posjeduje izvrsna svojstva kao sastojak u pripremi hrane.

Kako od maslaca do masla, pokazala nam je kuharica amaterka Nikolina Gregorić iz Zagreba.

MASLO

SASTOJCI:
Maslac nesoljeni - 500 g

POSTUPAK PRIPREME:
Maslac staviti u dublju posudu, na laganu vatru, da se otopi na 70°C. Kada počne krčkati, to znači da isparava višak vode. Gotovo odmah se počne stvarati bijela pjena na površini, kao i talog na dnu posude. Pjenu treba neprestano obirati od pjene isključivo čistom žlicom. Nakon 20 - 30 minuta maslo će se potpuno razbistriti i osjetiti će se miris pečenih kokica. Tada treba maknuti
posudu sa štednjaka, jer će u protivnom zagorjeti. Boja masla mora biti zlatne nijanse. Nakon što se malo prohladi, treba ga procijediti kroz čistu gazu u sterilne staklenke. Poklopiti staklenku tek kada se potpuno ohladi.


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.