Škola kuhanja: Kruh

Kruh je nezaobilazan dio svakodnevne prehrane. Mnogobrojne inačice ovise o tipu i vrsti brašna, obliku i dodacima, a rezultat su dobrog poznavanja onog osnovnog - bijelog.

Kako jednostavno i ispravno napraviti vlastiti, domaći bijeli kruh, pokazala je diplomirana učiteljica Ivana Šabarić iz Zagreba. Što je sve važno u postupku pripreme tijesta, kako ga oblikovati, kako prepoznati kad je kruh pečen i još nekoliko važnih stvari olakšat će sam postupak i jamčiti dobar rezultat svakom kućnom kuharu.

KRUH

SASTOJCI 
Sastojci za 1 kruh:
Glatko brašno - 500 g
Suhi kvasac - 7 g (vrećica)
Topla voda - 300 ml
Ekstra djev maslinovo ulje - 2 jušne žlice
Sol - 1 čajna žličica 

POSTUPAK PRIPREME:
U posudi pomiješati sve suhe sastojke. Potom uliti ekstra djevičansko maslinovo ulje i dio tople vode. Prstima miješati smjesu i po potrebi dolijevati vodu, a dok se sve brašno ne spoji,  te smjesa ne bude mekana. Formirati bulu, premazati je s još malo maslinovog ulja i pokriti papirom da se tijesto digne.
Posuda treba stajati na sobnoj temperaturi oko 30 minuta. Nakon što se tijesto diglo, izvaditi ga iz posude i bez dodatnog miješanja oblikovati željeni oblik kruha. Kruh staviti na papir za pečenje i peći u prethodno ugrijanoj pećnici na 190° stupnjeva Celzijusa 40 - 45 minuta. 


ŠKOLA KUHANJA je kratki kulinarski serijal u kojem jela objašnjavaju i pripremaju kuhari amateri, ljudi raznih zanimanja, starosti, podjednako žene i muškarci. Možete ju gledati svaki radni dan na HRT1 u 20 sati.

Kulinarski serijal možete pratiti i na multimedijskoj usluzi HRTi, u čijoj videoteci će se naći i emitirana izdanja.