Dosad najopsežnije izdanje Tjedna izraelskog filma

Nagrađivanim filmom "Papirnato vjenčanje" Nitzana Giladija u srijedu, 30. studenoga u zagrebačkom kinu Europa otvara se dosad najopsežnije, osmo izdanje Tjedna izraleskog filma. Do 4. prosinca u organizaciji Veleposlanstva Izraela u Hrvatskoj prikazat će se petnaest igranih i dva dokumentarna filma, od kojih su mnogi nagrađivani na prestižnim filmskim festivalima. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

"Prikazat ćemo najnovije filmove izraelske kinematografije, u okviru koje se godišnje proizvede više od stotinu filmova", rekla je za Hinu Mirjana Šlaj Frolich, kulturni ataše u izraelskom veleposlanstvu. Tako veliki broj filmova koji se snime u Izraelu smatra posljedicom novog zakona o kinematografiji, koji je u toj zemlji donesen prije petnaestak godina i na temelju kojega država puno više financira filmove, no snima se i puno koprodukcija.

Na ovogodišnji Tjedan uvršteni su tematski raznoliki filmovi, a među njima, napominje Šlaj Frolich, i oni koji ozbiljno i objektivno govore o političkoj situaciji, te nezadovoljstvu ljudi okolnostima u kojima žive.

 Objasnila je kako u Izraelu nije problem dobiti novac za snimanje filmova koji kritički govore o državi, a isto je i u drugim područjima kulture, poput književnosti. "Smatraju da je sloboda govora najbitnija, pa im je to kriterij i kod potpore projektima", dodala je.

 Film koji otvara festival, "Papirnato vjenčanje", u Zagrebu će kao gost festivala predstaviti njegov redatelj Nitzan Gilady. Riječ je o "gorko-slatkom, ali nježnom i dirljivom ostvarenju", u čijem je središtu mlada, pomalo zaostala žena koja teži za samostalnošću, što otežava njezina prezaštitnička majka.