Stjepan, Marko i kalifornijske gliste

Krenuti u poduzetništvo u Hrvatskoj je rizična odluka. Pogotovo ako se odlučite baviti rijetkim poslom – uzgojem kalifornijskih glista. Može li se kod nas time uspješno baviti?

Možete li zamisliti da na parceli u Kupincu obitava čak 60 milijuna kalifornijskih glista?! Gospodin Stjepan Martić i njegov susjed Marko Pejić, veliki su ljubitelji tih malenih stvorova s pet trbuha koje preradom stajnjaka proizvode gnojivo. Stjepan se uzgojem glista bavio davno, a sada kada se sprema u mirovinu, sa susjedom je odlučio dati doprinos zdravoj proizvodnji eko-gnojiva. Ovakvo eko-gnojivu najkvalitetnije je za rast biljaka,  kaže Marko. Cijeli proces traje oko godinu dana, svako malo se dodaju novi slojevi stajskog gnoja. I kad je on prerađen, ide na prosijavanje kako bi bio čist za uporabu.

Poslovnim partnerima Martiću i Pejiću odlazak na imanje osim koristi, donosi i zabavu, ali i bijeg u prirodu. Stjepan je naime čak 40 godina proveo u Švicarskoj i nedavno se odlučio vratiti u Hrvatsku i započeti novi život. A biljke koje uzgoje s ovakvim gnojivom, kažu imaju pravu boji i pravi okus te mogu, doslovce, s polja na stol.

I tako uz rad na zemlji ova dva prijatelja i susjeda provode svoje dane. Uz njih su stalno i kalifornijske gliste koje se na ovoj zemlji osjećaju bolje nego u Kaliforniji.