Što čitati: knjigu o Istanbulu, Sarajevu ili uništenom gradu?

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito, utorkom, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska preporučuje što čitati. Danas donosi tursku uspješnicu i domaće novitete. 

Promocija nove knjige Gorana Gerovca 'Sjever je mjesto tame' održat će danas u 20 sati u zagrebačkom Vinyl baru u Bogovićevoj ulici. Knjigu će predstaviti: Alen Galović, Branimir Pofuk, Dejan Šorak i Drago Glamuzina. Goran Gerovac napisao je postapokaliptični roman u kojem glavni protagonist nakon nuklearnog uništenja luta razvalinama gradova i pokušava dočekati sutrašnji dan.


Orhan Pamuk - Čudno je u mojoj glavi


'Čudno je u mojoj glavi' Orhana Pamuka, nobelovca i autora bestselera 'Zovem se Crvena', 'Istanbul', 'Muzej nevinosti', panoramski je roman u kojem Pamuk pripovijeda priču o istanbulskom uličnom prodavaču i ljubavi njegova života.

Još od djetinjstva provedena u siromašnom selu, Mevlut Karataš maštao je o tome kakav će život živjeti. U dobi od dvanaest godina stiže u Istanbul – 'središte svijeta' - i odmah se oduševljava kako starim Istanbulom u nestajanju, tako i novim, u izgradnji. Mevlut nastavlja očev posao uličnog prodavača boze, nadajući se da će postati bogat baš poput drugih seljana koji su iz opustošenih brda doselili u metropolu. No, sreća kao da nikada nije na Mevlutovoj strani. Dok gleda kako njegovi rođaci zgrću bogatstvo, on provodi tri godine pišući ljubavna pisma djevojci koju je jednom vidio na nekoj svadbi da bi na koncu, greškom, pobjegao i oženio se njezinom sestrom. Osjećaj da mu nešto nedostaje ponekad ga usmjerava u politiku, a povremeno i na učenja karizmatičnog vjerskog vodiča.

Ljubavna priča o Mevludu i Rayihi okosnica je 'Čudnih misli u mojoj glavi' oko koje je Pamuk isprepleo mnogo toga drugoga. U samu priču je interpolirao glasove - odnosno monologe drugih likova – 'svjedoka', a kako je priču o Melvudu ispričao u trećem licu, ovi monolozi funkcioniraju i kao komentar glavne priče i kao početak novih vrlo zanimljivih priča koje se međusobno križaju. Mevlud je pomalo čudak, melankolik, neki misle da je budala, drugi hvale njegovu pamet. Pamuk inzistira da njegov junak tvrdoglavo prodaje ovaj pomalo anakroni napitak na ulici jer je Mevlud zapravo tajni dostavljač istanbulske nostalgije: istinski svjedok jednog svijeta koji nestaje. Pred Mevludovim se očima urušavaju stare i slavne vrijednosti jedne metropole i nastaju nove, moderne, često dvojbenih vrijednosti. Svake večeri Mevlut nastavlja lutati ulicama Istanbula prodajući bozu i razmišljajući o čudnovatom osjećaju u svojoj glavi, senzaciji zbog koje se osjeća drugačijim od drugih, sve dok se sudbina ne pobrine da mu još jednom objasni što je ono za čim je oduvijek žudio.

Priča o ljudskoj čežnji i zasigurno jedno od Pamukovih najboljih romana koji daje sliku istanbulskog života između 1969. i 2012. godine viđena očima mnogih lica. Pamuk virtuozno izmjenjuje i varira različite glasove i perspektive, ali tako da čitatelju ne otežava kretanje pričom.

Željko Ivanković - Rat i sjećanje
Željko Ivanković dobitnik ovogodišnje nagrade 'Gjalski' za najbolju proznu knjigu. Roman Rat i sjećanje knjiga je o ratnom Sarajevu.

Kompleksan roman u kojem se prepliću dionice o ratnim traumama, svijesti kako je pisanje jedan od oblika borbe protiv zaborava, ponavljanju povijesti, s esejističkim i autopoetičkim odmorištima. Roman strukturiran kao neka vrsta romansiranog dnevnika, uobličavanja zapisa koje je autor bilježio u vremenu kad je zapisivanje bilo jedan od rijetkih načina da se ne prepusti očaju. Živa, proživljena slika ratnog Sarajeva, sa svim konotacijama koje se kreću od praktično-svakodnevnih mogućnosti pojedinca da zaštiti svoj život i egzistenciju, do političkih kalkulacija i priča o pripovjedačevom rodnom Varešu i obiteljskoj prošlosti. Ratna je zbilja na neki način i okidač kako bi se ponovo vratio u vlastiti zavičaj, a obiteljska povijest presložila do razine ponavljanja određenih sudbinskih obrazaca.

Pripovjedač živi sa suprugom i kćeri i njihova svakodnevica, odjednom obilježena opasnošću i traumama, također se uobličava u neku vrstu fragmentarnog obiteljskog romana.