Jedinstvene krakovske jaslice u Zadru

Prvi put u Hrvatskoj, i to u Zadru, izložene su Krakovske jaslice. Riječ je o fenomenu koji se u nekadašnjem glavnom gradu Poljske pojavio u 19. stoljeću i koji na jedinstven način prikazuje Isusovo rođenje.

Ovo nije samo izložba. Ovo je priča o vjeri, tradiciji i vrijednim rukama. Tako je Zadranima predstavljen ovaj jedinstven događaj. Oduševio je domaće i goste.

Krakovske jaslice inspirirane su kulturom, arhitekturom, legendama i poznatim likovima iz prošlosti i sadašnjosti. Izrađuju se još od 19. stoljeća, a kako bi očuvali tradiciju pokrenuto je i natjecanje. Prvo je održano 1937., a nagrada je tada bila hrana - kobasice i kolači. 2002. osvajao se novac, a sve je to prikazano u ovim jaslicama.

Jedan svijet koji se sastoji od šarenih papirića, sjajnih folija, svijet dječjih snova koji navješta Božje rođenje. Mi zapravo vjerujemo da se Isus rodio u Krakovu i sve te scene zatvaramo u prostor grada, objašnjava Michal Niezabitowski, ravnatelj Povijesnog muzeja grada Krakova.

Iz Krakova, grada legendi, tradicije i kulture, u Zadar je stigla poruka mira, veselja i nade ali i poziv na uzvratni posjet gradu jedinstvenih jaslica.