Što spaja Metallicu i koncert 'Pozitivno'? Ante Batinović

Naš glazbeni kritičar Ante Batinović u Dobrom jutru je govorio o grupi jasnog i nedvojbenog naziva Metallica i najavio koncert Pozitivno.

Ako itko ima naziv koji automatski i bez razmišljanja sugerira što svira bend onda je to Metallica. Iako su ih mnogi svrstavali u heay-metal bend, što naravno i nije pogrešno, ali je nedovoljno za kompleksnost i u ranijem slučaju neobičnost Metallice. Imaju novi album, deseti u višedesetljetnoj karijeri, tijekom koje su često izazivali i nedoumice ili osude fanova. Ponajprije jer su još davno ošišali kose. Nisu odustajali od ukazivanja na predrasudu da heavy-metal bend mora imati duge kose cijeli život.

Kao što nisu izgubili integritet jer su postali rijetko popularan heavy-metal bend, zvuče kao da pripadaju nekoj srednjoj struji ili rocku za ugodno starenje. U tom kontekstu Metallica je tražena kao nikada prije - novi album zasjeo je odmah na vrh američke top-liste najbolje prodavanih albuma. I inače su im naklade u milijunskim iznosima za svaki album, a stadionski koncerti uobičajena su na raznim stranama Europe pa čak i na sjeveru Engleske blizu Šervudske šume Robina Hooda na festivalu Castle Of Donnignton - Monsters Of Rock svirali su ispred 100 tisuća  ljudi.

Ante se prisjeća kako su u Münchenu čak nekoliko sati proveli u bacsktageu i garderobi prije samog izlaska na pozornicu. Iako 'opaka' izgleda, oni su takvi trermaši da je to za ne vjerovati. No nije to samo specifično za Metallicu - svaki ozbiljan veliki bend ima to stanje pred sam izlazak, dok se ne popnu na pozornicu i Hatfield zaurla: 'Želite li buku?... Evo vam buke!'

Susret u Londonu bio je uistinu poseban, imali su promociju albuma St Anger u Riverside TV studiju za samo 190 fanova i deset novinara. Bili su tu i naši diskografi koji su im dodijelili Porina za koncertni DVD. Zgode i nezgode, kao i preporuku za 'pozitivan' koncert pogledajte u prilogu.