Tajna uspjeha naših srebrnih svjetskih ultramaratonki

Na 29. Svjetskom prvenstvu u ultramaratonu na 100 kilometara u španjolskom gradiću Los Alcazaresu, hrvatska je ženska reprezentacija ostvarila najveći uspjeh hrvatske trkačke atletike osvojivši dvije srebrne medalje, u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Gošće emisije Dobro jutro, Hrvatska bile su natjecateljice Veronika Jurišić i Antonija Orlić te trener Dragan Janković.

U pojedinačnoj konkurenciji Nikolina Šustić je bez obzira na tešku sezonu i iscrpljenost istrčala drugo mjesto s vremenom 7h36'09" (njen osobni rekord). Brža je od nje bila samo Australka Kirstin Bull (7h34'25"). Broncu je osvojila Joasia Zakrzewski (Velika Britanija), 7h41'47".

Hrvatska je srebro osvojila i u ekipnoj konkurenciji, zahvaljujući 9. mjestu Veronike Jurišić, koje je izborila sprinterskom završnicom u kojoj je za 4 sekunde prestigla Šveđanku Fridu Sodermark i 24. mjestu Antonije Orlić, koja je također istrčala osobni rekord (8h20'45). Svjetske prvakinje su Japanke.

Time su Hrvatice još jednom potvrdile da u ultra trkačkim disciplinama pripadaju u sam svjetski vrh (prošle godine je na Svjetskom prvenstvu u istoj disciplini Marija Vrajić bila brončana, a ekipno smo s 4. mjestom bili korak do postolja, a na 50km smo svjetski prvaci). Šteta što se od ove godine prvi puta Svjetsko prvenstvo ujedno ne računa i kao Europsko prvenstvo, budući bismo u tom slučaju bili dvostruki europski prvaci!

Formula je jednostavna, ali za ultramaraton potrebne su godine i godine trčanja, rekao je Janković. Saznajte tajnu uspjeha naših djevojaka, koje su, za razliku od Japanki i Australki, amaterke, pa trčanje uklapaju u svakodnevnicu.