'Zlata vrijedni savjeti' fra Jure Marčinkovića

"Zlata vrijedni savjeti" nova je knjiga našeg travara Jure Marčinkovića. Iako, za razliku od njegovih prošlih knjiga, ova ne govori o ljekovitom bilju, ipak, i ona služi našem zdravlju - predlaže kako da od neškodljivih svakodnevnih namirnica izradimo sredstva za čišćenje i zaštitu svojeg doma, i tako uštedimo i novac i vrijeme, te poštedimo prirodu.
Naš poznati travar franjevac Juro Marčinković desetljećima je skupljao savjete o tome kako bolje i lakše, čišće i u skladu s prirodom voditi kućanstvo. Veliko nadahnuće pritom mu je bilo sjećanje na majku i sestre koje su muku mučile s kućanskim poslovima, prale, čistile, koristile se svime, a istodobno čuvale što god su mogle da bi život bio lakši i da bi uopće preživjeli.

Fra Juro, nakon niza godina provedenih u Njemačkoj, Australiji i Kanadi, skrasio se kao župnik ličkih mjesta Jezerane, Križpolje i Stajnica. Tisuće i tisuće korisnih preporuka izdao je u knjizi "Zlata vrijedni savjeti", a skupljao ih je cijeli život. Pa skoro 60 godina Kad sam vidio svoju majku kako se pati, nema mašine za pranje ni ništa, a 13-ero djece, u kući bilo i trebalo je to i oprati i očistiti i onda sam rekao, mama ja ću učiniti sve da napravim neke mašine koje će i prati i sušiti i sve da se ti i moje sestre na pate i sve druge žene, kaže fra Juro. Nije izumio kućanske uređaje, ali je pronašao i iskušao mnogo načina da olakša svakodnevicu.

Kad govorimo o fra Juri Marčinkoviću treba spomenuti njegovu svestranost, dobru volju da svoje golemo znanje podijeli sa svim čitateljima, svim korisnicima njegovih knjiga. Ovaj put se fra Juro pobrinuo da imamo čistu odjeću, uredan život i čistu kuću. Tako su nastali Zlata vrijedni savjeti iz sasvim praktičnih razloga. Fra Juro je putovao po svijetu, živio u Kanadi, Njemačkoj, Australiji i gdje god on bio, gdje god služio, sam je vodio svoje kućanstvo u župnome dvoru, napominje urednica knjige Miroslava Vučić.

U ovoj korisnoj knjizi možete pronaći 700 savjeta, a zapravo ih ima preko 3000, podijeljenih u 12 cjelina. Knjiga prati idealni san svake žene da joj kuća blista, ali da to učini na najjednostavniji način i s namirnicama koje ima doma. Jeste li znali da će crnu boju odjeće odlično osvježiti bršljan? Svijetlim pivom očistite hrastov namještaj, a krumpirovim sokom okvire slika. Kišobran učinite nepropusnim lakom za kosu, a naočale učvrstite lakom za nokte.

Fra Jurini savjeti vrlo su praktični. To je svojevrsno vraćanje znanju i metodama naših baka i prabaka. Tko ne želi kupovati kemijske proizvode, nego iskoristiti malo soli i praška za pecivo, limun, krumpir, talog kave, svježe jaje, lovorov list i mnogo toga što zapravo bacamo ne znajući da se time možemo korisno poslužiti, u ovoj će knjizi naći najboljeg savjetnika.