Pištolj kojim je Verlaine zamalo ubio Rimbauda prodan za tri milijuna kuna

Najpoznatiji pištolj u povijesti francuske književnosti, revolver kojim je Paul Verlaine pokušao ubiti ljubavnika i kolegu pjesnika Arthura Rimbauda prodan je na dražbi u Parizu za 434.500 eura (3,27 milijuna kuna). Pištolj kalibra 7mm, kojim je zamalo promijenjen tijek svjetske književnosti, prodan je za sedam puta višu cijenu od procijenjene, objavila je aukcijska kuća Christie's.

Verlaine je kupio pištolj u Bruxellesu 10. srpnja 1873., odlučan da prekine burnu dvogodišnju aferu sa svojim mladim ljubavnikom. Tada 29-godišnji Verlaine napustio je suprugu i dijete kako bi bio s Rimbaudom, u to doba tinejdžerom, koji će kasnije postati simbolom buntovne mladeži i idolom pjevača iz 60-ih godina 20. stoljeća poput Jima Morrisona.

Ali nakon opijumom i apsintom natopljena boravka u Londonu, koji će Rimbauda inspirirati za "Sezonu u paklu", Verlaine se poželio vratiti supruzi. Od mladog je ljubavnika pobjegao u Bruxelles, ali ga je ovaj slijedio. Tamo su u jednoj hotelskoj sobi proveli popodne puno suza i alkohola kada je Verlaine podigao pištolj.


Ovako ću te naučiti da odeš!, uzviknuo je Verlaine prije nego što je dvaput zapucao. Jedan je metak pogodio Rimabuda u zapešće, a drugi je pogodio zid. Ali pošto su mu u bolnici previli ranu, Rimabud i dalje nije prihvaćao 'ne' kao odgovor. Verlaine, koji se cijeli život borio s alkoholom i drogama, ponovo je izvukao pištolj, ovaj put na ulici, ali ga je uhitio policajac u prolazu. Osuđen je na dvije godine zatvora u kojem je napisao neke od svojih najpoznatijih zbirki, "Romanse bez riječi", "Nekad i sad" i "Mudrost". Rimbaud se, pak, vratio majci i završio "Sezonu u paklu". Time je i završena njihova burna veza.

Njegov rodni  grad Charleville-Mezieres u istočnoj Francuskoj pokušao je kupiti pištolj, ali je na dražbi nepoznati kupac ponudio više. Pištolj je dotad bio u vlasništvu ljubitelja i kolekcionara oružja Jacquesa Rutha koji nije bio svjestan njegove vrijednosti. Odlučio ga je dati na procjenu tek kada je vidio isti model u holivudskom filmu "Totalna pomrčina" s Leonardom DiCaprijem koji je prikazao intenzivan odnos dvojice pjesnika. Na vojnoj akademiji u Bruxellesu su mu potvrdili ne samo da se radi o istom modelu, nego da je u pitanju baš onaj pištolj kojim se Verlaine koristio.