Helsinki definitivno ne želi Guggenheimov muzej

Helsinki neće imati Guggenheimov muzej, odlučili su gradski vijećnici koji su definitivno odbacili prijedlog za izgradnju muzeja u finskoj prijestolnici koji je prvi put iznesen prije pet godina.

Nakon otvaranja Guggenheimova muzeja u španjolskom Bilbau i Veneciji, Zaklada Guggenheim planirala je proširiti svjetsku mrežu muzeja suvremene umjetnosti još jednom novom lokacijom - gradskom lukom finskog glavnog grada Helsinkija.

Zaklada je tu ideju iznijela još 2011. godine, ali je od samog početka projekt nailazio na snažan otpor. Mnogi su Finci, pogođeni recesijom i oštrim mjerama štednje, smatrali da bi to bilo bacanje novca. Nakon petosatnog sastanka, helsinško gradsko vijeće u četvrtak je definitivno odbacilo plan za izgradnju muzeja.

Zaklada Guggenheim upravlja središnjim Guggenheimovim muzejom u New Yorku koji je projektirao veliki američki arhitekt Frank Lloyd Wright, te inozemnim galerijama u Bilbau, u Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kolekcijom Peggy Guggenheim u Veneciji, te Deutsche Guggenheimom u Berlinu.