Riješite se stresa na kauču

Naša poznata psihologinja Ljubica Uvodić Vranić objavila je novu knjigu pod naslovom 'Devet vježbi opuštanja na kauču' u kojoj su opisane jednostavne vježbe koje bi nam trebale pomoći da se bar na kratko riješimo stresa.

Čini nam se ponekad da smo stalno u nekom stresu. Zbog nedostatka novca, posla, izgubljenih ljubavi, bolesti, gubitka nečeg dragocjenog... Psihologinja Ljubica Uvodić Vranić možda ima rješenje za vaše probleme, radi se o vježbama opuštanja kojima se rješavamo napetosti. Treba samo 3 sekunde da dođete u stres i 20 minuta da iz njega izađete. Pitanje je samo kako provesti tih 20 minuta. Mnogi nešto popiju, od čašice alkohola do 'malih žutih tabletica',  kaže psihologinja Uvodić Vranić. No za vježbe opuštanja nije potrebna tjelovježba ni odlazak u prirodu, one se mogu izvoditi bilo gdje, pa i na kauču.

Vježba, s kojom valja započeti otpuštati stres, je vježba disanja. Jer je disanje najvažnije… Zamislite veliku tortu s puno svjećica i onda sve te svjećice probajte ugasiti… Treba odagnati crne misli i preusmjeriti ih na nešto pozitivno. Nekamo otputovati dok stojimo na mjestu.

Stanite i odbrojite do 16. Prije se govorilo, broji do 10. Nije dovoljno do 10 treba do 16, a ja se volim šaliti pa kažem sve u 16, a točno je i po znanosti,  preporučuje dalje psihologinja Vranić. Otputuje u mislima na neko opuštajuće mjesto – upute su vježbe miniputovanje. Stisnite oči pa otputujte negdje po svojoj slobodnoj volji i budete tamo gdje ste otputovali, jer u glavi možemo otputovati gdje želimo i biti tamo par minuta… Stvar je da idete gdje vas je volja i da budete tamo par minuta.

Svakome je potrebno vrijeme za relaksaciju. Bilo to u šetnji prirodom ili u vlastitom naslonjaču, stresa se valja riješiti bar na kratko.