Prosinac u Art-kinu počinje sjećanjem na Ervina Debeuca

Prosinački porgram Art-kina Croatia u Rijeci, u znak sjećanja na nedavno preminulog riječkog snimatelja, novinara i fotografa Ervina Debeuca, počinje u četvrtak projekcijom njegovih šest filmova, među kojima i dokumentarnog filma "Luka Rijeka", za koji je 1985. dobio Nagradu grada Rijeke, priopćeno je iz Art-kina.

Sljedećeg dana će u tom kinu gostovati 47. KRAF, međunarodni festival kratkog igranog, dokumentarnog, animiranog i eksperimentalnog filma, te glazbenih video spotova u organizaciji Kino video kluba Liburnija film Rijeka. Prvi će se put dodijeliti Nagrada Ervin Debeuc za najbolju kameru.

Početak prosinca u Art-kino donosi Dane talijanskog filma. Prikazat će se šest filmova suvremene talijanske produkcije. To su "Pogrešna priča" o Stefaniji koja radi u Iraku kao članica humanitarne organizacije koja pomaže djeci, no na sve načine pokušava napustiti sigurnu zonu; "Klor" prati mladu plivačicu koju obiteljska situacija izmiče iz profesionalnog sporta; romantična drama "Cvijet" o delinkventima koji se upoznaju i zaljubljuju u zatvoru za maloljetnike te krimić "Crni Periklo", romantična komedija "Ja koji volim samo tebe" i komedija "Jesi li ikad bila na mjesecu".

U rođendanskom tjednu Art-kina, od 12. do 18. prosinca prikazat će se premijerno dva filma redateljica, i to "Sve najbolje" Snježane Tribuson i "Dobra žena" Mirjane Karanović.  U nastavku rođendanskog slavlja prikazat će se kultni crnohumorni klasik braće Coen "Veliki Lebowsk". Predstavit će se poetska knjižica o Art-kinu Grupe škart, koju čine Đorđe Balmazović i Dragan Protić, koja je na osnovi dokumentarnih priča napravila "knjigovnicu" - ilustriranu poetičnu priču "o malom kinu pored mora gdje svaki dan ima svoj film i svaki film ima svoju publiku".

Premijerno će se u Rijeci prikazati i nagrađivani film Vuka Ršumovića "Ničije dijete" uz gostovanje redatelja te "Dnevnik mađinovođe" Miloša Radovića 22. prosinca, kad će u riječkom kinu gostovati glumac Lazar Ristovski.