Zeleno srce Hrvatskoga zagorja

Od 6. do 18. prosinca u Krapinskim Toplicama održat će se manifestacija Zimska toplička bajka. Pregršt kulturno - zabavnog programa za djecu, kuhanog vina za odrasle i domaćih specijaliteta za sve, uz kupanje u termalnim bazenima dobar su povod za posjet Krapinskim Toplicama.

1868. godine 3 sata kočijom, a 2016. 50 minuta autom. Toliko je potrebno da bi se od Zagreba stiglo u zeleno srce Hrvatskoga zagorja. U Krapinske Toplice. Danas je to mjesto poznato po vrhunskim medicinskim klinikama te Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u kojoj se u liječenju  primjenjuje termalna voda. No, sve je počelo još s Keglevićima, koji su se prvi, početkom 18. stoljeća, za liječenje koristili termalnom izvorskom vodom.

Pravi procvat Krapinske Toplice doživjele su u stoljeću poslije, u vrijeme novog vlasnika, Jakoba Badla. On gradi suvremene kupelji, Lječilišni i Kupališni dom te ugostiteljske i smještajne objekte od kojih su i danas mnogi u funkciji. 1862. izgrađena je Marijina kupelj, a godinu dana kasnije Jakobova kupelj. Specijalnost Jakobove kupelji je što je izgrađena na samom izvoru termalne vode, a na podu tog bazena postavljene su hrastove platnice kroz koje izvire ta naša termalna voda,  otkriva Željka Žnidarić, ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. U Badlovo vrijeme toplice žive intenzivan  društveni život. Dolaze bolesni u potrazi za zdravljem i zdravi u potrazi za zabavom. Česti su gosti i uglednici, poput biskupa Strossmayera koji navraća svake godine.

Danas je tih ambijenata malo očuvano. Nove bolničke zgrade i hotel Toplice, nekada Dom rudara i metalurga Hrvatske iz 60-ih godina prošloga stoljeća, zauvijek su promijenili vizure ovoga mjesta. U novom tisućljeću pred Krapinskim Toplicama novi su izazovi. Turistički. Definirali smo zeleno srce Krapinskih Toplica koje mora biti na najbolji mogući način očuvano. To je potez od povijesnog restorana Bellevue koji će uskoro biti obnovljen, a zadnji gost u njemu bio je poslužen 1945. Dakle, potez od njega do središnjeg kompleksa koji je sagradio Badl,  ističe Ernest Svažić, načelnik općine Krapinske Toplice.

Tom povijesnom šetnicom, uokvirenom stablima kestena, dolazi se i do novih termalnih bazena, vodenog parka Aquae Vivae koji uz bazene s termalnom vodom nudi i wellness sadržaje za odrasle i djecu. Planira se gradnja novoga hotela s četiri zvjezdice, postavljene su nove ergonomske klupe, a označene staze za šetnju odvest će vas u netaknutu prirodu i otvoriti nove poglede na mjesto i okolicu.

Krapinske Toplice brinu se i za svoje stanovnike. Za one najmlađe izgrađen je novi dječji vrtić. U ovome mjestu ugodno je živjeti i raditi, a to potvrđuje i činjenica da Krapinske Toplice imaju gotovo više zaposlenih nego stanovnika. Kako je to moguće? Mi smo veliki poslodavac, nama svako jutro dva autobusa radnika dolazi iz Zagreba, dakle mi doprinosimo i punjenju proračuna Grada Zagreba,  objašnjava načelnik Svažić.

U potrazi za zdravljem, ljepotom ili pak poslom dobro je navratiti u ovo ugodno mjesto koje u sinergiji tradicije i suvremenosti gradi svoju budućnost.